Zes vragen aan Jonatan Brand
3 mei 2018
Deze week stelden we zes vragen aan Jonatan Brand, programmeur van (onder andere) Bevrijdingsfestival Nijmegen, Doornroosje en Merleyn. Lees meer over Jonatan's eerste concert, de diversiteit waar hij trots op is, euforische vocalen én gefrituurde kaassnacks.
Wie ben je?
Ik ben Jonatan Brand, 30 jaar en sinds 2013 programmeur van concerten en dansavonden in Doornroosje en Merleyn. Daarnaast samen met mijn collega's verantwoordelijk voor onze activiteiten op locatie (De Vereenigingen, Stadsschouwburg, LUX en Openluchttheater De Goffert) en het programma van het Valkhof Festival, Oranjepop, Kids ‘n Billies, Radboud Rocks en dus het Bevrijdingsfestival Nijmegen. Daarnaast sinds afgelopen jaar samen met Ilana van den Berg (Sugarfactory) ook programmeur van Grasnapolsky festival.
Wat was het eerste live concert/show waar je ooit naartoe ging?
Dat was een uitje naar de EO jongerendag met mijn (erg religieuze) school, destijds in de Amsterdam Arena. Gigantische productie natuurlijk dus op een bepaalde manier erg indrukwekkend. Ben daarna de relirock wel wat uit het oog verloren.
Waar ben je als programmeur van Bevrijdingsfestival Nijmegen tot nu toe het meest trots op?
Het Bevrijdingsfestival heeft vanaf de eerste editie 7 jaar geleden al een uitgesproken profiel: we boeken feestelijke, warmbloedige muziek: hiphop, afrobeat, etc en dance. Ik ben trots op de diversiteit die we samen kunnen brengen op deze dag en dat maakt het in mijn ogen een uniek festival waardoor door de jaren heen zowel acts als Vaudoo Game en Mop Mop op dezelfde bill staan als een Hef, Ronnie Flex of De Sluwe Vos.
Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Natuurlijk heb ik een lijstje acts die ik graag eens zou verwelkomen in Nijmegen, maar ik kijk liever naar een profiel van het festival en wat daar bij past. Voor het Bevrijdingsfestival Nijmegen blijft de ambitie om een mooie balans te maken tussen (nieuwe/spannende) buitenlandse acts en mooie Nederlandse acts, op elke schaal.
Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Dan was ik een foodtruck begonnen gespecialiseerd in gefrituurde kaassnacks.
Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt?
Trance uit de klassieke periode. Euforische vocalen en steeds maar groter wordende breaks. Tranen in de ogen als ik er aan denk.