Zes vragen aan Michiel Peeters

3 oktober 2018

Deze week stelden we zes vragen aan Michiel Peeters, programmeur bij TivoliVredenburg en voor het festival CATCH. Hij vertelde over zijn punk/rock periode met Sum41, zijn droom om Brockhampton te programmeren en vertelt ons dat je hem maar beter kan laten slapen.

Wie ben je?
Ik ben Michiel Peeters en stel sinds 6 jaar de nachtprogrammering van TivoliVredenburg samen. Gemiddeld zijn dat zo'n 4-5 events per week, variërend van house/techno (Joy Orbison, Hannah Wants, Claptone, en meer staan op het najaarprogramma) tot hiphop/R&B (On Point) en conceptmatige feestjes (Pop-O-Matic, Fiesta Macumba, Mama Africa, Singlefeestje). Daarnaast ben ik actief bezig om ons pand een meer open karakter te geven. Een poppodium of muziekgebouw als de onze moet naar mijn mening geen gesloten fort zijn maar juist toegankelijk, laagdrempelig en open. Met onze zomerse ontmoetingsplek park 'Park 6' hebben we daar een grote stap in gemaakt. Deze plek is sinds juni iedere vrijdag en zaterdag van 2100 tot 0300 gratis toegankelijk. Vanwege het succes gaan we nu ook experimenteren met familie programmering op de zondag. Daarnaast ben ik dj en draai ik oa. in/op Ekko, Into The Great Wide Open, We Are Electric, Lowlands en eigen feestje FOMO, waar we de beste nieuwe muziek draaien in de volle breedte.

Wat was het eerste live concert/show/clubnacht waar je ooit naartoe ging?
Het eerste concert dat ik bezocht was Sum 41 in 013, in 2003. Ik skateboardde vroeger vaak en luisterde dan veel naar (skate)punk/rock met mijn broer. Hij moest dan ook mee naar deze show omdat ik te jong (13) was om zelf te gaan. Ik was totaal idolaat van de zanger/gitarist en wilde dan ook later net als hij rockster worden. Ik dacht dat je daarvoor naar de rockacademie moest gaan. Ik kwam niet door de auditie (de toetsenist van Abel vond mij niet goed genoeg). 

Waar ben je als programmeur van TivoliVredenburg en CATCH tot nu toe het meest trots op?
In maart organiseren we ieder jaar samen met Mojo het elektronisch muziek festival CATCH. Daar hebben we door de jaren heen acts mogen ontvangen als Fatima Yamaha, Purity Ring, Kaytranada, Mura Masa, Bicep en veel meer. Tevens is het een van de eerste festivals dat in TivoliVredenburg plaatsvond. Dat was de eerste keer waarop ik de kracht en magie van ons pand zag. Dwalen door zalen, tussenruimten en nieuwe muziek en mensen ontdekken.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?|
Voor TivoliVredenburg is mijn droom om aan de hand van inrichting en programma's ons pand meer open te stellen om de publiek en van verschillende producties 'aan elkaar te knopen'. Dat bezoekers niet alleen een te gek concert, dansavond of lezing meemaken, maar ook de magie van het pand ervaren; door ruimtes en zalen dwalen, andere mensen ontmoeten, eerder komen en langer blijven. Wat Catch betreft willen we vooral de huidige koers doorzetten; internationaal toonaangevende elektronische acts boeken samen met upcoming (lokale) artiesten. Acts die je niet zo vaak in Utrecht/Nederland ziet. Verder droom ik over Brockhampton in TivoliVredenburg! Mijn huidige favoriete nieuwe act. Qua line-up een avond rondom Aphex Twin is wat mij betreft ook zeker de holy grail.

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Ik heb in mijn studietijd gewerkt als artist manager voor Palmbomen, Kyteman's Hiphop Orkest (assistent) en C-Mon & Kypski (assistent). Waarschijnlijk was ik daar verder in gegaan.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt?
Ik wordt ’s nachts niet graag wakker gemaakt, en doorgaans lukt dat ook bijna niet. Maar soit, dan maar voor een song van The Hellacopters, daar kan ik behoorlijk blij van worden. Denk aan hun album 'Supershitty To The Max!' of 'High Visibility'. Maar beter laat je me gewoon slapen.