Zes vragen aan Roel Coppen

30 augustus 2018

Deze week stelden we zes vragen aan Roel Coppen. Roel is directeur van Friendly Fire en onder andere programmeur van Tuckerville, dat dit weekend plaatsvindt. Lees over zijn allereerste concert in Limburg, de hoogtepunten in zijn carrière tot nu toe en zijn droomprogrammering voor Tuckerville.

Wie ben je? 
Ik ben Roel Coppen, 35 jaar oud, boeker, programmeur én mede-oprichter/directeur van Friendly Fire. Inmiddels 9 jaar bezig, ben ik als boeker betrokken bij een uiteenlopende keur aan artiesten – van Kensington via Slowdive tot alt-J, en van Marlon Williams tot Macklemore. Daarnaast ben ik betrokken bij en verantwoordelijk voor de programmering van alle evenementen die Friendly Fire organiseert of mede-organiseert; hier horen onder andere de festivals Best Kept Secret en Tuckerville bij.

Wat was het eerste live concert/festival waar je ooit naartoe ging?
Het eerste concert moet – als trots Limburger in eigen dorp – Rowwen Hèze op de markt in Tegelen zijn geweest, waarschijnlijk was ik 8 of 9 jaar oud. Daarna festivals, en concerten van Nederlandse artiesten als Bettie Serveert, Johan, Daryll-Ann in Perron 55 (het vroegere Grenswerk) en het Mafcentrum in Maasbree, en wat meer internationale artiesten in de (oude) Effenaar (kan me nog een Super Furry Animals show daar herinneren, bijvoorbeeld). Toen ik uiteindelijk ging studeren in Utrecht, was ik – leve de OV studentenkaart en mijn bijbaantje bij Tivoli – zo’n beetje elke avond bij een show te vinden in Utrecht of Amsterdam.

Waar ben je als programmeur van Tuckerville tot nu toe het meest trots op?
Carrie Underwood! Tuckerville is een nog relatief jong festival, dus het binnenhalen van één van de grootste Amerikaanse country-pop sterren is wel iets om trots op te zijn. Daarnaast blijf ik het mooi vinden dat je op het festival naast bekendere namen op mainstage, op de andere podia veel aanstormend talent en voor het grote publiek nog onbekende artiesten zoals Becca Mancari, David Ramirez en Hannah Williams & The Affirmations kan zien, ook dit jaar weer.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Het mooie is dat we nog niet zo lang bezig zijn met Tuckerville, en dat de lijst met artiesten die er nog niet gestaan hebben en er wel goed zouden passen, daardoor nog behoorlijk lang is. Er staan ook vast een aantal artiesten op die niet haalbaar zijn, of zelfs totaal onrealistisch, maar een mens moet kunnen dromen. Een willekeurige greep: Sam Outlaw, Neil Young, Kacey Musgraves, Sturgill Simpson, Margo Price… En de lijst met nieuwe artiesten die ik graag op Tuckerville zou willen programmeren blijft groeien – dat geldt overigens ook voor bijvoorbeeld Best Kept Secret; er wordt veel moois gemaakt, er komt elke dag wel weer iets nieuws bij.

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Ik had in ieder geval niet in een bandje gespeeld, en was waarschijnlijk ook geen profvoetballer geweest, dus ik vermoed dat ik dan iets gerelateerd aan mijn studie had gedaan? Ik heb Engelse Taal en Cultuur gestudeerd, met veel literatuur daarbij, dus naar alle waarschijnlijkheid was ik voor de klas geëindigd. Of vertaler. Of misschien wel alleen boeker, wie zal het zeggen.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt? 
Ik wordt ’s nachts niet graag wakker gemaakt, en doorgaans lukt dat ook bijna niet. Maar soit, dan maar voor een écht goed popliedje, daar kan ik behoorlijk blij van worden. Denk aan recentelijke voorbeelden als Taylor Swift of Ariana Grande. Maar beter laat je me gewoon slapen.