Zijn oproepkrachten verplicht om te komen werken?

9 maart 2021

Dat de WAB de oproepregeling per 1 januari 2020 ingrijpend heeft veranderd is bekend. Sindsdien wordt regelmatig de vraag gesteld: 'Is de oproepkracht verplicht om te komen werken?'

JA!
Het antwoord is: 'Ja, mits hij tijdig is opgeroepen.' Dat de oproepkracht een 0-urencontract heeft betekent dus niet dat hij dan weer eens kan komen en dan weer eens af kan zeggen. Een oproepcontract wordt ook wel een 'arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatiePLICHT' genoemd. Een veelzeggende beschrijving.
 

Uitspraak van rechter bevestigt dit
Een recente uitspraak van de kantonrechter Haarlem bevestigt dat nog eens. De kantonrechter overweegt dat nu de werknemer langer dan vier dagen voor zijn eerste werkdag is opgeroepen, hij verplicht is om aan de oproep gehoor te geven. Dat de oproepkracht niet kwam werken vanwege ander werk, leidde in deze zaak zelfs tot een terecht ontslag op staande voet!

De regeling over oproepkrachten geeft veel rechten aan de oproepkracht. Uit deze uitspraak blijkt dat die rechten een keerzijde hebben en dat de oproepkracht ook verplichtingen heeft, waar hij op aangesproken kan worden.

Heb je vragen over de inzet van oproepkrachten of over andere (flexibele) arbeidsrelaties? Neem contact op met de VNPF of met Peter Volk van Stadhouders Advocaten via 030 252 08 55.