Bron

BD.nl

“Zonder Henri Broeren zou het culturele leven van Den Bosch er heel anders uitzien”

4 september 2024

Directeur en cultureel aanjager Henri Broeren neemt afscheid bij Willem Twee. BD.nl interviewt hem.

Vernieuwen en opbouwen lopen als een rode draad door zijn kleurrijke carrière. ‘Het organiseren ging altijd vanzelf.’ Kunstencluster Willem Twee, een eigen klassieke kamermuziekzaal, festival November Music. De afgelopen dertig jaar zou het huidig kunstenlandschap van Den Bosch er anders uitgezien hebben zonder de onvermoeibare inzet van Henri Broeren. Een cultureel aanjager in hart en nieren, met een neus voor goede ideeën en uitdagende initiatieven.

Sinds 2017 is hij directeur van Willem Twee muziek en beeldende kunst. Bossche kunstinstellingen als Poppodium Willem Twee en kamermuziekpodium De Toonzaal bundelden succesvol hun krachten voor dit unieke fusieproject. Nu neemt Henri Broeren afscheid van Willem Twee. Op 8 september wordt hij 67 en dat is een mooi moment. Een nieuwe directeur – Marcia van den Wildenberg – neemt de taken over.

Broeren is verguld met het slagen van Willem Twee. Helemaal zonder zorgen is hij niet. ,,Er zijn nog wel financiële uitdagingen te gaan. Na de coronatijd zien we het publiek weer terugkomen. De bezoekersaantallen stijgen, maar ook de kosten voor huur, loon, energie en artiesten klimmen. Daar moet Willem Twee voor de toekomst een balans in zien te vinden.”

Willem Twee is een bijzonder project maar ook kwetsbaar, zo voelt Broeren. Onder de paraplu van Willem Twee vallen zeven pijlers: de Toonzaal, het Poppodium, de beeldende-kunstruimte, de verhuur, oefenruimtes voor musici, het café en de Willem Twee Studios voor elektronische muziek.

,,Investeringen waren nodig om een stevig fundament onder de organisatie te leggen. Van geld voor programmering tot de vernieuwing van de elektronische studio’s met twee extra etages”, rekent Broeren voor. ,,De komende jaren merk je pas de invloed van al die investeringen. Momenteel zit de publieksopkomst en de verhuur in de lift.” De bezoekersaantallen zijn geruststellend. In 2017 kreeg Willem Twee 48.000 bezoekers over de vloer en nu trekken ze 64.000 belangstellenden.

Broeren kijkt vol tevredenheid terug. ,,Helemaal als je ziet hoe hecht de Willem Twee-club is gegroeid. Ik ben ook trots dat we met de Studios de elektronische muziek op de kaart hebben gezet in Nederland. Vanuit de hele wereld komen ze af op deze bijzondere werkplaats voor analoge elektronica. Dat Den Bosch in al die decennia een eigen plek voor kamermuziek heeft kunnen behouden, is ook een overwinning.”

Vernieuwen en opbouwen. Het loopt als een rode draad door Broerens loopbaan. Aanvankelijk wilde hij popmuzikant worden, maar de ambities werden snel verlegd naar componeren. Broeren volgde een studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. ,,Het organiseren ging altijd vanzelf, maar een leven als componist bleek pittig. Bovendien is componist-zijn een eenzaam bestaan. Ik floreer het beste tussen de mensen. Als organisator doe je niets anders. Communiceren en overleggen vind ik ronduit plezierig. In de kern is organiseren net als componeren: je maakt iets nieuws.”

November Music

In de jaren negentig zette Broeren zijn schouders onder de totstandkoming van Muziekcentrum ’s-Hertogenbosch, de latere Toonzaal. Ook stond hij dertig jaar geleden aan de wieg van November Music, festival voor actuele, eigentijdse muziek in Den Bosch. ,,Geweldig om te zien hoe het festival is gegroeid en zich in de stad heeft genesteld.”

Zijn organisatietalent werd snel opgepikt. Zo was Broeren actief als directeur van ArtEZ Conservatorium en het Limburgs Symfonisch Orkest waar hij fusieprocessen in goede banen moest leiden. In 2014 kwam troubleshooterBroeren weer terug op het oude nest, de Toonzaal, waar hij als interim-directeur aan de slag ging. ,,Behoud van de Toonzaal was het streven. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de fusie en Willem Twee. Gelukkig heeft de gemeente het lef gehad deze stap met ons te zetten. Nu behoren we tot de culturele basisinstellingen van de stad.”

En wat moet zo’n bezige bij na zijn pensioen? Broeren glimlacht. ,, Ik hoop nog wat losse klussen te doen maar daarnaast wil ik veel meer aandacht geven aan mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Ik ben ook lid geworden van een biljartclub en ben gaan schrijven. Ik zit zelfs weer in een bandje.”