Zzp of loondienst? Ministerie SZW publiceert voorbeelden
4 oktober 2024
Er is soms onduidelijkheid over de status van een werkrelatie: is iemand in loondienst of werkt hij of zij als zzp'er?
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een document gepubliceerd met verschillende voorbeelden uit diverse sectoren. Bij het bepalen of iemand als werknemer of zzp'er geldt, zijn er verschillende kenmerken die belangrijk zijn. Elke situatie is uniek en hoe iemand in de praktijk functioneert, kan leiden tot inschattingsfouten.
Download het document met voorbeelden per sector hier.
Opdrachtgevers kunnen zichzelf enkele vragen stellen, zoals:
- Heeft de opdrachtgever de mogelijkheid om leiding en toezicht uit te oefenen op de zzp’er?
- Worden de taken die de zzp’er uitvoert ook door werknemers in loondienst binnen de organisatie uitgevoerd?
- Zijn de werkzaamheden van de zzp’er een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever?
In het document van het ministerie zijn tien voorbeelden uit verschillende sectoren opgenomen, gebaseerd op de Memorie van Toelichting van de conceptwet VBAR, waarover de Tweede Kamer binnenkort moet stemmen. De sectoren die worden behandeld omvatten onder andere de zorg, de creatieve sector en het onderwijs. Iedere casus bestaat uit een beschrijving van de situatie en een conclusie die antwoord geeft op de vraag of er sprake is van loondienst of zzp-werk.
Samenwerken met zzp’ers vanaf 2025
Voor organisaties die frequent met zzp’ers werken, is het cruciaal om de arbeidsrelatie met hen goed onder de loep te nemen. De Belastingdienst heeft namelijk aangekondigd dat het ‘handhavingsmoratorium’ per 1 januari 2025 vervalt.
Dit betekent dat de fiscus vanaf die datum opnieuw naheffingsaanslagen voor loonheffingen kan opleggen als uit controles blijkt dat er eigenlijk sprake is van een werknemer in plaats van een zelfstandige ondernemer. Hoewel niet elke organisatie vanaf 1 januari gecontroleerd zal worden, neemt het risico voor opdrachtgevers toe. Mocht de Belastingdienst bijvoorbeeld in 2026 een controle uitvoeren, dan kan de opdrachtgever met terugwerkende kracht vanaf januari 2025 naheffingen verwachten.