Aanslagen en dreiging

Laastste update op 20 maart 2023

Een akelig onderwerp. Je kan denken dat overkomt ons niet, maar als je in de winter van 2019 had gezegd dat de sector de twee opvolgende jaren nagenoeg stil zou liggen vanwege een virus, had ook niemand je serieus genomen.

Wat te doen bij en terroristische aanslag?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)  heeft informatie voor publiek over wat te doen bij een terroristische aanslag. Deze informatie is beschikbaar via de de website crisis.nl.

Daar is ook een factsheet te vinden over wat te doen bij een aanslag. VNPF-leden zijn welkom om deze informatie te gebruiken in hun eigen communicatiemiddelen of te verwijzen naar deze site van crisis.nl. De infographic vind je hier.

Onderstaand vind je een samenvatting van deze informatie, relevant voor VNPF-leden

Wat moet ik doen bij een terroristische aanslag?

Wat je moet doen, hangt af van de omstandigheden en het soort aanslag. Over het algemeen gelden de volgende adviezen:

  • Breng jezelf in veiligheid
  • Ga niet kijken op de plaats van de (dreigende) aanslag. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg de aanwijzingen van hulpverleners op.
  • Bij een bomaanslag: ga naar een open plek. Blijf uit de buurt van grote gebouwen. Gebruik geen lucifers of aanstekers, vanwege de kans op een gasontploffing.
  • Geef de politie alle informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, zoals een signalement of foto’s en video’s die je eventueel hebt gemaakt.

Hoe kan ik helpen om een aanslag te voorkomen?

Wees alert op verdachte situaties. Bijvoorbeeld een achtergelaten koffer, of iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein. Bel bij een acute situatie het landelijke alarmnummer 112. Vind je een situatie verdacht of heb je een vermoeden? Bel dan de politie via 0900 8844. Je kan ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.

Wat is verdacht?

Het is moeilijk in het algemeen te zeggen wat verdacht is en wat niet. Dat hangt af van de situatie. Een aantal voorbeelden:

  • Zie je een achtergelaten koffer, dan kan dat verdacht zijn. Waarschijnlijk was iemand vergeetachtig en is er niets aan de hand. Toch is het beter om meteen de organisatie te waarschuwen en/of de politie te bellen.
  • Mensen die overdreven veel aandacht hebben voor de beveiliging van een gebouw of een terrein kunnen bezig zijn met de voorbereiding van een aanslag. Waarschuw in dat geval de politie.
  • Het kan zijn dat je toevallig mensen met elkaar hoort praten en dat hun woorden je verdacht voorkomen. Licht de politie in.