Datum

30 november 2023

Webinar: Wegwerp plastic op evenementen, van regelgeving tot praktijk

Sinds 1 juli 2023 geldt een verbod op wegwerp plastic. Hergebruik wordt daarmee de nieuwe norm. Vanaf 1 januari 2024 moeten evenementenorganisatoren bekers en voedselverpakkingen of hergebruiken, of hoogwaardig recyclen.

Op 30 november organiseert Green Events samen met Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat een webinar over wegwerp plastic op evenementen. Ze gaan in gesprek met Jaap Dinkelman (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat) over de nieuwe regelgeving. Ridder Haspels (Chasing the Hihat) en Eelco Straathof (Blijdorp festival) vertellen alles over de (on-)mogelijkheden van circulaire bekersystemen in de praktijk.

Programma

Welke veranderingen in wet & regelgeving staan er op stapel? Wat is een afvalvrij, oftewel circulair, bekersysteem? Welke mogelijkheden zijn er als het om voedselverpakkingen gaat? Wat zijn de uitdagingen in de praktijk?

Wet & regelgeving vanaf 2023

Jaap Dinkelman is als senior beleidsmedewerker bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van de Europese Single Use Plastics richtlijn in Nederland. Vanaf 2023 zorgen veranderingen in wet & regelgeving ervoor dat hergebruik de nieuwe norm wordt. Wat betekent dat voor evenementen? Jaap geeft een toelichting op deze nieuwe regeling en beantwoordt alle vragen over de implementatie in de praktijk.

Herbruikbaar bekersysteem bij Chasing the Hihat
Sinds afgelopen zomer maken De Zon, Lago Lago en Georgie’s Wundergarten gebruik van een herbruikbaar bekersysteem, en de laatste stapte volledig over op herbruikbaar servies. Een oplossing die volgend jaar ook op andere festivals in wordt gezet. Ridder Haspels vertelt ons hoe zij dit hebben aangepakt en geeft de belangrijkste tips & tricks mee.

Recyclebaar bekersysteem bij Blijdorp Festival
Blijdorp Festival maakte in 2018 als eerste Rotterdams festival de overstap naar een recyclebaar bekersysteem. Eelco Straathof vertelt over de learnings van afgelopen jaren, en hoe zij met een bekermunt gemaakt van zeewier worden de rPET bekers inzamelen voor hoogwaardige recycling.