Datum

30 oktober 2023

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht

Werksessie Theatre Green Book

Meld je aan voor de éérste werksessie van de Nederlandse vertaling van het Theatre Green Book op 30 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht.

De VPT, VSCD en NAPK nodigen jullie uit voor werksessies die leiden tot het tot stand komen van een Nederlandse versie van het Theatre Green Book (TGB). Het boek biedt een praktisch en overkoepelend handboek voor een integrale aanpak, uiteenvallend in een deel voor duurzame producties, duurzame gebouwen en een duurzame bedrijfsvoering.

TGB is in het Verenigd Koninkrijk gemaakt door en voor de sector en daar al uitgebreid getest en toegepast. Ook in andere Europese landen wordt het boek omgezet naar de daar geldende praktijk. Een Nederlandse versie biedt ons dé kans om snel en slagvaardig aan een duurzame sector te gaan werken. Door de handen in een te slaan nemen we zelf het initiatief en kunnen we met elkaar in gesprek vanuit verschillende invalshoeken en disciplines.

Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe maken we de vertaalslag die binnen onze (unieke) Nederlandse praktijk werkbaar is? We trekken daarom gezamenlijk op om eenvoudiger kennis te delen en versneld in lijn met de klimaatdoelen te gaan werken.

Als startpunt voor een Nederlandse TGB is door de VPT, VSCD en NAPK een eerste vertaling gemaakt van de korte versie: https://theatregreenbook.com/other-languages-dutch/ (concept). De links naar achterliggende bijlagen zijn (nog) in het Engels, maar de moeite van het bekijken waard om een goed beeld van de tool te krijgen.

Wat, waar, wanneer?

Op 30 oktober van 13:00-17:00 uur organiseren ze een gezamenlijke werksessie met als doel:
1. een praktische vertaling naar de Nederlandse werkpraktijk door feedback op de drie delen te verzamelen
2. een inventarisatie van Nederlandse knelpunten om in 2024 op baseline niveau te gaan produceren en werken
3. input leveren (expertise/verbeterpunten) voor het TGB 2.0. (misschien even uitleggen: het TGB is continu in ontwikkeling doordat er in meerdere landen mee gewerkt wordt en daar verbeteringen uit komen. Op dit moment is een 2e versie in de maak, waarin onze bijdrage meegenomen wordt).

Jullie gaan tijdens de werksessie in groepen uiteen om concreet aan bovenstaande onderwerpen te werken. Ze proberen de groepen zo divers mogelijk samen te stellen, zodat er gesprekken op inhoud kunnen worden gevoerd vanuit verschillende inzichten en rollen. Ze vragen je daarom hieronder op welk deel je feedback wilt leveren (deel 1: duurzame producties, deel 2: duurzame gebouwen, deel 3: duurzame operaties) én welke expertise je meebrengt (strategisch, productioneel, technisch, facilitair, marketing, decor, kostuums, algemeen, etc.).

Voor vragen kan je een berichtje sturen naar
VPT: Maaike Westinga (maaike@tenbraswestinga.nl) of Jaap Langhout (info@vpt.nl)
VSCD: Peter Paul Kleinlooh (beleid@vscd.nl)
NAPK: Ryanne de Boer (ryanne.deboer@napk.nl)

Aanmelden

Aanmelden is verplicht en kan via dit formulier:
https://forms.gle/qCDWj4D8ZYk7EcGW9