2,6 miljoen bezoeken voor concerten op grote locaties in 2017

25 januari 2018

Voor het eerst zijn cijfers gepubliceerd over bezoek en recettes van de concerten op grote locaties (concertzalen >3000 bezoekers) in Nederland. De 199 grootste concerten trokken  in 2017 ruim 2,6 miljoen bezoeken en hiervoor werd voor ruim €142 miljoen aan tickets verkocht.

De cijfers zijn opgesteld door onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) en werden afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens ESNS. Het geeft een waardevolle aanvulling op de bestaande cijfers van de VNPF-poppodia (concertzalen <3000 bezoekers), VSCD-podia en popfestivals, waardoor een stuk completer beeld en overzicht ontstaat van het totale bezoek aan live popmuziek in Nederland.

De belangrijkste gegevens zijn in deze factsheet te bekijken.

MOJO Concerts, AFAS Live en Guus Meeuwis zijn respectievelijk de grootste organisator, grootste accommodatie en grootste concertreeks van 2017.

Economische impact grote concerten

In 2017 vonden er 199 grote concerten plaats, ruim 20% meer dan in 2015. De bijna 200 concerten trokken 2,6 miljoen bezoekers, gemiddeld trekt een ‘groot’ concert zo’n 13.000 bezoekers. De 2,6 miljoen bezoekers gaven in totaal € 142 miljoen uit aan tickets. Willem Westermann van de VVEM “Veel van onze leden zijn betrokken bij grootschalige concerten, wij zijn daarom blij dat wij nu ook cijfers hebben over dit ook uit economisch oogpunt belangrijke onderdeel van de evenementenindustrie”.

Amsterdam concertstad van Nederland

Verreweg de meeste concerten vinden plaats in de concertaccommodaties AFAS Live en Ziggo Dome. Bij de stadionconcerten trok Amsterdam ArenA de meeste bezoekers (380.066), gevolgd door het Philips Stadion in Eindhoven (met dank aan Guus Meeuwis) en de Arnhemse GelreDome. Bijna 80% van alle concerten 3.000+ bezoekers in Nederland vinden plaats in Amsterdam. De 199 grotere concerten vonden in totaal op 22 binnen- en buitenlocaties plaats.

Leidende positie van MOJO Concerts

Met zo’n 129 concerten in 2017 is MOJO Concerts met afstand de grootste concertorganisator in Nederland. De grotere concerten van MOJO trokken 1,3 miljoen bezoekers. In de nieuwe concertcijfers zijn Friendly Fire en André Rieu Productions de runners up met ieder 12 grote concerten. In totaal werden de 199 grotere concerten door 30 verschillende instanties georganiseerd.

Aansluiting op bovenstaande cijfers

De nieuwe concertcijfers sluiten aan op bestaande cijfers over concerten en andere muziekactiviteiten van onder andere de VNPF en de VSCD. Beleidsmedewerker Arne Dee van de VNPF: “Het is machtig interessant te zien dat de 60 Nederlandse poppodia (cijfers VNPF) met zo’n 7.000 concerten per jaar samen grofweg net zoveel bezoekers trekken (2,5 miljoen) als de 199 grotere concerten van meer bekende artiesten samen”.