Bron

Rijksoverheid

Bakwagens mogen drie jaar langer zero emissiezone in

22 maart 2024

Bakwagens met een Euro-6 milieunorm en een Datum Eerste Toelating (DET) van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 mogen drie jaar langer, tot 2028, zero emissiezones in.

Ze krijgen hiervoor automatisch een ontheffing. Gemeenten en brancheorganisaties hebben dit besloten na vele gesprekken met ondernemers, logistiek adviseurs en na inspraakacties. De afschrijftermijn van dit soort lichte vrachtwagens blijkt in de praktijk langer dan de overgangsregeling toelaat.

Financieel is het daardoor bijna niet haalbaar deze wagens voor 2025 te vervangen door een emissievrije variant. Dankzij dit besluit hebben ondernemers langer de tijd om de overstap naar zero-emissie transport te maken of hun bedrijfsvoering aan te passen.

Er is besloten dat bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 automatisch tot 1 januari 2028 een ontheffing krijgen voor de ZE-zones. Dit zorgt ervoor dat deze voertuigen drie jaar langer de zero-emissiezones kunnen betreden dan eerder werd voorgesteld. Ondernemers hebben hierdoor langer de tijd om de overstap naar zero-emissie transport te maken of hun bedrijfsvoering aan te passen.

Over de zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones voor stadslogistiek invoeren. Een ZE-zone is een gebied waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s (bedrijfsauto’s) mogen rijden. Inmiddels hebben 29 gemeenten toegezegd dit in te gaan voeren. Op opwegnaarzes.nl zie je waar en wanneer deze ZE-zones worden ingevoerd.

Schoner vervoer voor een betere leefomgeving

Zero-emissiezones zorgen voor minder CO2-uitstoot en een schonere lucht. Dat is beter voor het klimaat en voorkomt overlast van goederenvervoer. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere leefomgeving. Verschillende initiatieven worden ontwikkeld om het verkeer in de binnenstad schoner en slimmer te organiseren, zoals het opzetten van verzamel- en distributiepunten (hubs) aan de rand van steden. Vanuit deze hubs kunnen bestellingen uitstootvrij worden bezorgd.