Benut kansen van hiphop en urban culture

19 mei 2022

Wat levert het de samenleving op als hiphop een vaste plek krijgt in cultuur-, jeugd- en/of onderwijsbeleid?

Hiphop is niet meer weg te denken uit het Nederlandse cultuurlandschap. In de jaarlijkse streamingslijsten is Nederlandse hiphop goed vertegenwoordigd, hiphopfestivals in Nederland trekken duizenden bezoekers en bijna elke dansschool biedt tegenwoordig wel lessen in breakdance of streetdance aan.

Hiphop verankeren in beleid
Hiphop is dus groot, maar gek genoeg zien we de grootte van hiphop niet terug in cultuurbeleid. Als beleidsmaker denk je misschien wel dat “het goed zou zijn om iets met hiphop te doen”, maar vaak blijft het bij een eenmalige actie. Terwijl het voor huidige en toekomstige generaties belangrijk is hiphop en urban culture te verankeren in beleid. Er liggen niet alleen kansen voor een toekomstbestendig cultuurbeleid, maar ook voor jeugd- en onderwijsbeleid.

Kloof verkleinen
Zonder kennis van de hiphopscene kom je als beleidsmaker niet ver. Het is belangrijk te weten wat er speelt om geloofwaardig te kunnen zijn. In dit Position Paper zetten we uiteen hoe je de kloof tussen beleidsmaker en (jonge) bewoners kunt verkleinen en wat het de samenleving oplevert als hiphop een vaste plek krijgt in cultuur-, jeugd- en/of onderwijsbeleid.

Hiphop Kenniskring
De Hiphop Kenniskring bestaat uit professionals uit de urban culture en hiphopscene uit heel Nederland en ze staan klaar om te informeren, inspireren en verbinden. Wil je contact met (één van de deelnemers aan) de Hiphop Kenniskring? Mail naar Claudia Marinelli: claudiamarinelli@lkca.nl