Bron

pardool.nl

Bouw nachtingang Paradiso start in mei: ‘De rij die normaal ’s nachts op straat staat, is straks ondergronds’

23 april 2024

Bouw nachtingang Paradiso start in mei: ‘De rij die normaal ’s nachts op straat staat, is straks ondergronds’

Paradiso begint in mei aan een grote verbouwing waarbij de bestaande fietsenkelder naast het monumentale gebouw wordt verbouwd tot ondergrondse nachtingang.

Op die manier moet de overlast voor buurtbewoners ’s nachts worden verminderd. In september is het werk klaar. De gemeente Amsterdam heeft 472.500 euro beschikbaar gesteld voor de verbouwing van de fietsenkelder. Bezoekers moeten straks een dertig meter lange en zeven meter brede ondergrondse entree- en wachtruimte doorlopen om na 23.00 uur Paradiso binnen te komen.

“De rij die normaal ’s nachts op straat staat, is straks ondergronds,” zegt een woordvoerder van Paradiso. “Zowel bij het naar binnen- als naar buitengaan zijn bezoekers eerst in een rustige ruimte. We verwachten dat ze zo rustiger worden en de overlast minder wordt.”

De nachtingang is een tijdelijke maatregel om de overlast van de buurt te verminderen. Maar het begrip tijdelijk is van betrekkelijke aard, want de ondergrondse toegang blijft de komende jaren operationeel, totdat de nieuwe entree van het poppodium aan de andere kant van het gebouw is gerealiseerd. “Maar dat duurt sowieso nog tussen de acht en tien jaar,” zegt de woordvoerder.

Geluidsoverlast

De komst van de ondergrondse nachtingang kan niet los worden gezien van de rechtszaak die al jaren speelt tussen drie buurtbewoners en Paradiso. Zij zeggen geluidsoverlast te ervaren van de poptempel. De gemeente Amsterdam voerde eerder geluidsmetingen uit, maar deze moesten opnieuw worden gedaan. Eind februari besliste de rechter dat de eerdere metingen onnauwkeurig waren en de gemeente tien weken de tijd kreeg om opnieuw onderzoek naar het geluidsoverlast te doen.

Of de aanleg van de ondergrondse ingang vooruitloopt op eventuele bevindingen van de gemeente? “We zijn al anderhalf jaar bezig met de ondergrondse entree, maar indirect heeft het wel met elkaar te maken,” zegt de Paradisowoordvoerder. “De buren klagen en ondernemen juridische stappen tegen ons, daar willen we niet licht mee omgaan. We doen er alles aan om aantoonbaar de overlast te verminderen.”

De verbouwing wordt uitgevoerd door restauratiebouwbedrijf Schakel & Schrale. Het Amsterdamse bedrijf gaat het monumentale gebouw en de nieuwe entree ondergrondse met elkaar verbinden. De werkzaamheden starten in mei en duren tot september.