Concert at SEA en HandicapNL slaan handen ineen

9 mei 2022

Concert at SEA wordt toegankelijker voor mensen met een beperking. Dat heeft HandicapNL op 9 mei bekendgemaakt.

“Het is overduidelijk tijd voor aanpassingen”, zegt HandicapNL-woordvoerder Jeroen van de Koppel. “Van parkeerterreinen tot doventolken en een aangepaste camping. Steeds meer festivals worden stap voor stap toegankelijk voor iedereen.”

HandicapNL trapte de campagne #OnbeperktFeest in 2019 af op de Zwarte Cross. Vorig jaar volgde de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix. In Zandvoort bouwde het festival samen met HandicapNL een pop-upzorghotel voor zo’n 100 gasten per nacht, maakte het terrein toegankelijk en ontving in totaal bijna 600 racefans met een handicap.

Deze zomer wordt ook Concert at SEA toegankelijker voor mensen met een beperking. Net als bij de Dutch Grand Prix, komt er op de Brouwersdam een toegankelijke tribune, aangepast sanitair en een speciale ruimte om op adem te komen. Vrijwilligers van HandicapNL zorgen voor de nodige zorg en ondersteuning.

Binnen drie jaar wil HandicapNL ervoor zorgen dat alle toonaangevende festivals in Nederland toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit is mogelijk door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Onder meer ADE (Amsterdam Dance Event) Green, de conferentie voor duurzaamheid, innovatie en sociale verandering binnen de muziek- en evenementenindustrie, wil zich aansluiten bij de Onbeperkt Feest missie.

Samen met Nationale Vereniging de Zonnebloem zet HandicapNL de komende drie jaar een speciaal testteam in. Een groepje mensen met een handicap gaat proefdraaien op een festival en verslag uitbrengen van wat er al wel en nog niet goed is geregeld. Daaruit komen concrete punten waarmee een festival aan de slag kan om toegankelijk te worden.