Coronamaatregelen duren zeker nog tot in december

29 oktober 2020

De huidige coronamaatregelen duren nog ‘zeker’ voort tot in december, wel is het te vroeg voor een totale lockdown. Dat heeft premier Mark Rutte op 27 oktober gezegd tijdens een verklaring aan de pers, samen met minister VWS De Jonge (Zorg).

Zie hier het poersmoment terug (vanaf 04:02) 

Rutte en De Jonge lieten weten dat de huidige maatregelen ‘wellicht zelfs tot in het nieuwe jaar’ gaan voortduren. Het is ‘te vroeg’ om te kunnen concluderen of het huidige maatregelenpakket onvoldoende zou kunnen zijn, aldus Rutte.  

Rutte: "We hebben twee weken geleden een grote hamer uit de gereedschapskist gehaald. Twee weken daarna zouden we de thermometer erin steken om te kijken hoe het gaat, want het effect is pas na een week of twee echt te zien in de cijfers. En het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken. Het is te vroeg om nu harder op de rem te trappen.”

De premier zei komende dinsdag 3 november wel een ‘echte persconferentie’ te gaan geven, waarbij de balans wordt opgemaakt.

Positieve verwachtingen
Het RIVM ziet ook lichtpuntjes, liet Aura Timen van het instituut weten. Zo neemt de snelheid van het aantal besmettingen af, gaan mensen minder vaak naar hun werk of winkelen en neemt de zogenoemde R af. Dat betekent (met meetpunt 9 oktober) dat ieder besmet persoon nu gemiddeld 1,16 anderen besmet. Het kabinet wil de R onder de 1 krijgen.