Denktank adviseert kabinet: ‘Nederland kan versneld open met testbewijzen’

10 maart 2021

Kunnen we met een negatieve test binnenkort weer naar een concert, een festival of de bioscoop? De Denktank Coronacrisis vindt van wel.

Echter enkel als tijdelijke maatregel en onder voorwaarden. Op verzoek van het kabinet onderzocht de Denktank hoe dat er praktisch uit moet zien. Op 8 maart wordt het adviesrapport aangeboden aan het kabinet.

In het advies bekijkt de denktank hoe een testbewijs op basis van een negatieve uitslag van een test vooraf behulpzaam kan zijn bij het heropenen van activiteiten. "Je ziet dat sneltesten qua logistiek voor heel grote evenementen zoals bijvoorbeeld in de Ziggo Dome niet zo geschikt zijn", zegt Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) in Nieuwsuur. Zij is de initiator van de Denktank Coronacrisis. "Maar vooraf testen werkt wel goed. Iedereen met een testbewijs kan dan zo doorlopen."

"We moeten wel heel goed kijken wanneer het wel en niet nodig is", zegt Hamer. "We moeten nu niet nog een overbodig instrument gaan toevoegen. Maar juist bij situaties met hoge risico's kan het goed helpen."

Lees hier verder