Bron

Boekmanstichting

Eerste volledige editie van de Cultuurmonitor Zeeland

7 augustus 2024

In deze eerste volledige editie van de Cultuurmonitor Zeeland wordt de Zeeuwse culturele sector in beeld gebracht en in de tijd gevolgd.

De data van Poppodium Analyse Systeem (PAS) worden altijd gedeeld met de Cultuurmonitor die ten grondslag ligt aan de regionale monitoren. De monitor laat zien hoe de culturele en creatieve sector zich ontwikkelt en hoe deze zich verhoudt tot de rest van Nederland. Met deze monitor hebben de Provincie Zeeland en haar samenwerkingspartners in de cultuursector een instrument in handen om (toekomstig) cultuurbeleid inhoudelijk te ondersteunen.

Ook kan de monitor helpen om meer kennis te krijgen over specifieke onderwerpen binnen de Zeeuwse cultuursector. De Cultuurmonitor is bruikbaar voor overheden, culturele en kunstonderwijsinstellingen en belangenorganisaties.

Met deze monitor verstevigt de Boekmanstichting de kennisbasis waarmee besluitvormingsprocessen worden gevoed. Daarbij  wordt bijvoorbeeld gedacht aan het investeringsprogramma Regio Deal North Sea Port District (NSPD), dat als doel heeft om de culturele infrastructuur en het cultureel aanbod te vernieuwen, talentontwikkeling te stimuleren en het vestigingsklimaat voor cultuurprofessionals te versterken. De monitor kan relevante inzichten bieden voor de invulling hiervan.

De belangrijkste vraag van de monitor luidt:
‘Wat is de stand van zaken van de culturele ontwikkeling in Zeeland’:

  • op dit moment en in de tijd (heden en verleden)?
  • in de ruimte (de provincie en de rest van het land)?
  • in verhouding tot de sociaal-maatschappelijke en economisch ruimtelijke domeinen?

Vervolg op eerdere nulmeting

De Provincie Zeeland liet in 2022 een nulmeting uitvoeren als basis voor de volledige Cultuurmonitor in 2024. In deze nulmeting werd, naast het verzamelen en interpreteren van reeds beschikbare data over de Zeeuwse cultuursector, op een kwalitatieve manier de informatiebehoefte voor een monitoringinstrument opgehaald bij stakeholders. Dat gebeurde via een Online Research Community.

De nulmeting liet zien dat Zeeland met haar eilandenstructuur een unieke provincie is met een rijke culturele infrastructuur. Iedere regio heeft hierin eigen kenmerken. Er bleek behoefte aan een meer integraal beeld van de culturele spelers en hun aanbod, om gezamenlijk richting te geven aan de Zeeuwse cultuursector als geheel. Ook bleek uit de nulmeting een behoefte aan kennis over het cultuurpubliek. Met de volledige monitor die nu voorligt willen we in deze kennisbehoeften voorzien, waarbij we tegelijkertijd aandacht houden voor de verschillen tussen de Zeeuwse regio’s.

De Boekmanstichting werd gevraagd om voor de editie van 2024 deze monitor uit te voeren en pakte dit op in samenwerking met onderzoekers van Het PON | Telos en Pyrrhula Research Consultants. Daarnaast is er medewerking verleend door het HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving.