EKKO lanceert nieuw concept: Freaky Dancing

21 april 2022

Op 7 mei vindt in Utrecht de eerste editie plaats van Freaky Dancing, een nieuwe organisatie die is voortgekomen uit poppodium en club EKKO. Freaky Dancing is een energieke clubnacht waarop grenzen tussen liveacts en dj’s vervagen en postpunk, electro en industrial vervlochten raken met beeldcultuur. 

De eerste editie vindt plaats in de karakteristieke Wasruimte, tevens thuisbasis van de Utrechtse club WAS. Daar presenteert Freaky Dancing niet één podium, maar drie podia in dezelfde ruimte. Zo kunnen acts direct het stokje van elkaar overpakken zonder dat een changeover de energie onderbreekt. Livebands en dj’s komen op die manier dichter tot elkaar, waardoor dwarsverbanden zichtbaar worden die in de praktijk al lang bestaan maar op festivals en podia nog niet altijd terug te vinden zijn. Op de line-up staat onder andere het Londense trio PVA, dat diep in de nacht aantreedt, geflankeerd door de eigenzinnige dj’s Zohar en Elena Colombi.

“Ik heb nooit begrepen waarom er rond middernacht meestal een harde scheiding is tussen liveacts en dj’s”, legt initiatiefnemer en programmeur Dirk Baart uit. “Er zijn momenteel zo veel liveacts die qua energie en dansbaarheid enorm goed passen om 02:00 uur ‘s nachts. Juist tussen dj’s in die zich ook volop door bands laten inspireren.”

Ook legt Freaky Dancing nieuwe connecties tussen muziek en beeldcultuur, met de presentatie van twee commissioned projects van aanstormende Utrechtse makers. DJ en producer Guenter Råler maakte op uitnodiging van Freaky Dancing een nieuwe audiovisuele show met medialab Telemagic. Gragisch ontwerper Jordi van Putten en creative technologist Cris Mollee vertalen de huisstijl van Freaky Dancing naar een nieuwe vorm.

Het is niet de eerste keer dat EKKO op locatie programmeert. Het Utrechtse podium presenteert ook al jaren muziek bij onder meer De Nijverheid, ACU en Brewpub de Kromme Haring, alsook in verscheidene kerken in Utrecht. In het najaar van 2022 volgt een nieuwe editie van Freaky Dancing.

Meer informatie is te vinden via www.freakydancing.nl. Wie op 7 mei graag een bezoek wil brengen aan Freaky Dancing, mag een mail sturen naar dirk@ekko.nl