Grootste solar carport ter wereld geopend op de parkeerterreinen van Lowlands

9 mei 2022

Solar Carport Biddinghuizen is feestelijk geopend in aanwezigheid van belangrijke beslissers uit de duurzaamheidssector.

De Solar Carport is door Solarfields in samenwerking met MOJO Concerts gerealiseerd op de parkeerterreinen van Lowlands en is met zijn oppervlakte van 35 hectare de grootste solar carport ter wereld.

 

Grootste duurzame parkeerterrein 
De oppervlakte van het duurzame parkeerterrein beslaat in totaal 35 hectare en biedt daarmee ruimte voor 15.000 auto’s. Met behulp van 90.000 zonnepanelen levert het systeem een vermogen van 35 MWp, wat betekent dat zo’n 10.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 Lowlandsweekenden per jaar. De Solar Carport blijft permanent op deze locatie staan.

Het Lowlandsfestival vindt jaarlijks plaats op een vaste locatie in Biddinghuizen. De organisatie is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlandseditie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de Solar Carport maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.

De gebruikte bifacial zonnepanelen voor deze grootschalige solar carport laten licht door. Hierdoor kan het licht wat door de grond wordt gereflecteerd ook worden benut voor de opwekking van energie. Naast een hogere energieopbrengst, geeft dit de mogelijkheid om het gras onder de zonnepanelen beter te laten groeien. Omdat de carport slechts een aantal keer in het jaar ingezet wordt als parkeerplaats, grazen er gedurende de rest van het jaar schapen. Hierdoor is er sprake van driedubbel gebruik van de grond.

Eric van Eerdenburg (directeur Lowlands): "We zijn trots dat deze solar carport na een jarenlange ontwikkeling in samenwerking met Solarfields is geopend. Als festivalorganisatie willen we een optimistisch toekomstbeeld uitdragen en een rol spelen in de oplossing van klimaatproblematiek. We hopen op deze manier een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om – hoe klein ook – hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld."

Lees hier het hele artikel