Hoe uitstel AOV-zzp ook zijn effect kan hebben op de vervanging Wet DBA

1 april 2021

Het huidige plan voor arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers lijkt niet uitvoerbaar. Het doorschakelen naar een regeling voor alle werkenden lost zeker niet alle bezwaren onder zzp’ers op.

En dit uitstel zet het opstellen van strengere zzp-criteria mogelijk weer wat hoger op de politieke agenda.

 

In het kort: 

  • Belastingdienst kan voorstel sociale partners voor aov-zzp niet uitvoeren
  • Minister Koolmees wil zoeken naar alternatieven, vakbonden zijn daar tegen
  • Ook aan algemene regeling voor alle werkenden kleven nadelen
  • Uitstel creëren ‘gelijk speelveld’ legt extra druk op aanscherping zzp-criteria

Minister Koolmees (SZW) heeft de Tweede Kamer afgelopen vrijdag (lees hier) laten weten dat het plan voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers in haar huidige vorm niet uitvoerbaar is. De Belastingdienst en het UWV, die de regeling zouden moeten gaan uitvoeren, vinden het voorstel te vaag. Daarbij sluiten gebruikte definities niet aan bij de systemen van de twee uitvoeringsorganisaties. Zo wil de Stichting van de Arbeid, die het voorstel opstelde, de regeling alleen voor zzp’ers. Die term kent de Belastingdienst echter niet. Ook de mogelijkheid voor een ‘opt-out’ – die in het plan zit – is wat betreft de Belastingdienst onwerkbaar of kost onevenredig veel tijd.

De minister schrijft in zijn brief nu uit te willen gaan van ‘wat er wel kan’. Daarbij denkt hij aan een andere route, die meer uitgaat van uniformiteit. Bijvoorbeeld via de WIA of de herintroductie van de WAZ.

Opluchting

Op social media was er de nodige opluchting onder zzp’ers te lezen. De regeling is weinig populair. Vooral vanwege de manier waarop hij tot stand gekomen is (via het pensioenakkoord en dus zonder betrokkenheid van zzp-organisaties), maar ook inhoudelijk.

Onder zelfstandigen leven bezwaren als:

  1. De regeling is verplicht, ik wil als ondernemer zelf keuzes kunnen maken hoe ik risico’s afdek.
  2. Ik heb al een voorziening, waarom moet ik dubbel gaan betalen?
  3. De kosten zijn te hoog ten opzichte van het risico dat verzekerd wordt.
  4. Onduidelijkheid of er – in geval van nood – ook wel daadwerkelijk een uitkering volgt.

Doorschakelen naar algemene verzekering?

Voor een aantal zzp-organisaties lijkt dit ook het moment om hun wens voor een‘contract neutrale’ basisverzekering voor alle werkenden weer op tafel te leggen. Iets wat de Commissie Borstlap ook adviseert.

Zo’n regeling is wellicht duidelijker. Maakt het switchen tussen, of combineren van,  zzp-schap en werknemerschap makkelijker. Maar aan de genoemde bezwaren komt het niet direct tegemoet. Een algemene regeling zal verplicht zijn, zonder ruimte voor opt-out mogelijkheden (principieel niet: solidariteitsbeginsel; praktisch niet: onuitvoerbaar). Aangezien de aov-risico’s bij werknemers wel eens hoger kunnen liggen, is het ook maar de vraag of deze optie goedkoper is.

Daarbij zijn de vakbonden mordicus tegen een basis regeling voor alle werkenden. In het FD zegt FNV vice-voorzitter Kitty Jong het kabinet te houden aan het gesloten akkoord. Volgens haar is een bredere regeling ‘politiek onhaalbaar. ‘En anders zorgen we daar wel voor’ zo dreigt ze.

Zelfstandigen die tegen een aparte verzekering voor zzp’ers zijn, raken zo wellicht van de regen in de drup. Daarbij zal dit uitstel mogelijk ook extra druk opleveren om te komen tot strengere zzp-regels.

Lees hier verder