Liveurope is voor de derde opeenvolgende keer geselecteerd voor een EU-subsidie.

15 juni 2022

Dankzij die subsidie kan Liveurope de komende drie jaar de podiumkansen van opkomend Europees talent blijven boosten….

Melkweg één van de 20 Europese zalen
Sinds 2014 genoten al meer dan 190 Nederlandse artiesten steun van het initiatief. Onder meer Alt?n Gün, Blanks, Nina June, John Coffey, Duncan Laurence en Froukje horen thuis in dat rijtje. Met een hoger budget en vijf nieuwe podia blijft Liveurope een essentiële rol spelen in het verdere herstel van de livemuzieksector na de crisis. Melkweg is een van de 20 zalen die is aangesloten bij Liveurope, samen met onder meer Ancienne Belgique in Brussel en Sala Apolo in Barcelona.

Liveurope werd in 2014 opgericht door de Brusselse concertzaal AB met financiering van de Europese Unie. Het ondersteunt concertzalen verspreid over het hele continent, zodat die veelbelovende Europese artiesten kunnen boeken. Via een progressief bonusmechanisme verdeelt het platform subsidies onder zijn leden naar rato van het aantal jonge Europese artiesten dat ze boeken. De subsidie hielp de internationale carrière van ruim 190 Nederlandse artiesten op gang door hen de kans te bieden om in Europa te touren.

In 2022 gaat Liveurope een nieuwe fase in met een jaarlijkse verhoging van het budget met 40% (van € 500.000 in 2021 naar € 700.000 in 2024) en maar liefst 5 nieuwe podia (van 15 naar 20 volwaardige Liveurope-leden). Met een subsidie van 2,1 miljoen euro voor drie jaar wil het platform een actieve rol spelen in het verdere herstel van de livemuzieksector na de pandemie. Door de subsidie kan een groter aantal acts touren binnen Europa en kunnen zalen meer Europese muziekdiversiteit presenteren.

Liveurope stelt in de toekomst ook nieuwe prioriteiten en organiseert extra activiteiten om zijn impact op de sector en de promotie van de Europese diversiteit verder te versterken. Zo zal het platform zich actief bezighouden met relevante maatschappelijke thema's zoals ecologie en genderbalans. Het doet dat door grensoverschrijdende discussies tussen de leden aan te moedigen en concrete tools te voorzien om die aan te pakken. Het programma van de toekomstige edities van Liveurope’s paradepaardje – het roterende festival – wordt uitgebreid met opleidings- en coachingsessies om artiesten verder te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun carrière.