Meldpunt NPO heeft effect: BAM! Popauteurs blij met minimumvergoeding voor muzikanten bij NPO-programma’s

8 september 2022

Publieke omroepen moeten muzikanten per 1 oktober 2022 een minimumvergoeding betalen voor hun optredens in NPO-programma’s op radio en televisie. Dat heeft de NPO besloten mede naar aanleiding van de uitkomsten van het Meldpunt NPO, dat belangenvereniging BAM! Popauteurs eerder dit jaar lanceerde. Daaruit bleek dat veel muzikanten niets of bijna niets voor hun optredens bij omroepen betaald kregen.

Artiesten en muzikanten worden vaak gevraagd om op te treden in NPO-programma’s, zonder dat zij daarvoor een eerlijke vergoeding betaald krijgen. Vaak durven ze daar niets over te zeggen, uit angst niet meer teruggevraagd te worden. Om het probleem beter in kaart te krijgen, lanceerde artiestenbelangenvereniging BAM! Popauteurs eerder dit jaar het Meldpunt NPO.

Kort na opening van het meldpunt deden meer dan 120 artiesten en muzikanten een melding. Daaruit kwam naar voren dat het overgrote deel van de melders geen enkele vergoeding bleek te hebben ontvangen voor optredens bij toonaangevende radio- en TV-programma’s van de publieke omroep. Daarop is BAM! Popauteurs, evenals de Kunstenbond/Ntb, met de NPO in gesprek gegaan – met het vandaag aangekondigde nieuwe beleid tot gevolg. De omroepen die onder de NPO vallen committeren zich per 1 oktober 2022 aan een vergoeding voor optredende artiesten van 250 euro per muzikant of 1000 euro per band.

Voorzitter van BAM! Popauteurs, Arriën Molema, zegt: “Wij zijn erg blij dat de NPO de resultaten van ons Meldpunt NPO zo serieus heeft genomen. Muzikanten komen uiteraard graag optreden bij de publieke omroep, maar muziek is niet gratis. Daarom is het goed dat de NPO haar verantwoordelijkheid neemt en muzikanten een eerlijke vergoeding gaat betalen.”

BAM! Popauteurs zal de resultaten van het nieuwe beleid blijven monitoren bij haar leden. Begin 2023 volgt een evaluatie van de effecten met de NPO.