Bron

Green Events

MIVA: een kwetsende term?

7 mei 2024

Het woord MIVA – oftewel mindervalide – wordt in de festival industrie vaak gebruikt in de context van faciliteiten voor bezoekers met (mobiliteits)beperkingen.

Zowel richting het publiek als in draaiboeken en vergunningen wordt vaak gesproken over een MIVA-Deck, MIVA-Toilet, MIVA-parkeerplaats of MIVA-ingang. Begrijpelijk: het is een kort en makkelijk toe te passen woord. 17 Nederlandse festivalorganisaties hebben in samenspraak met Handicap NL en Green Events besloten om vanaf 2024 de term ‘MIVA’ te vermijden. Waarom en hoe lees je in dit artikel van Green Events.

Hoewel het een handige term lijkt, kan ‘MIVA’ als denigrerend worden ervaren. De woorden invalidemindervalide en andersvalide lijken naar de waarde van iemand te verwijzen: valide betekent geschikt of geldig. Hoewel er mensen met beperking zijn die de term niet als vervelend of kwetsend ervaren, zijn er ook genoeg mensen die het woord ‘mindervalide’ interpreteren als ‘minderwaardig’. Wil je aan je festivalbezoekers overbrengen dat mensen met een beperking minder waard zijn? Nee. Dan is het vanzelfsprekend om deze omstreden term te vermijden in je externe en interne communicatie.

MIVA wordt in de praktijk als toegankelijkheids-verzamelterm gebruikt, terwijl er diverse vormen van beperkingen zijn. Wenselijker is te beschrijven in hoeverre, en voor wie iets toegankelijk is. Juist in vergunningen en online communicatie betekent dit dat je kritischer en concreter moet zijn: voor wie is je festival eigenlijk toegankelijk? Simpelweg een aangepast toilet plaatsen betekent nog niet dat iemand in een rolstoel écht een leuke festivalervaring gaat hebben.

Een aantal koplopers van Onbeperkt Feest zetten al langer in op inclusievere termen. De basisgedachte is: toegankelijkheid is voor iedereen bevorderlijk, niet alleen voor mensen met een beperking. Denk aan ​​bezoekers met een kinderwagen of kleine kinderen, bezoekers of artiesten met bagage (bijv. rolkoffers), of crew met een aflevering van grote spullen.

Uiteindelijk is het meest belangrijke: concrete acties om ervoor te zorgen dat alle bezoekers een plezierige festivalervaring hebben. Iedereen wil op een event goed kunnen zien welke ingang je moet nemen, waar je naar het toilet kunt, waar je het programma kan beleven, en waar andere voorzieningen zijn – dat is wat vooral telt. Maak daarom je festivalterrein toegankelijk(er), en implementeer toegankelijkheid in je evenementen organisatie.

Lees hier verder