Model voorspelt tariefstijging 7% voor zzp’ers en gedetacheerden in 2022

22 december 2021

Flexibel werkenden, meer specifiek zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders, worden in 2022 naar verwachting gemiddeld 7 % duurder. 

Een hoogopgeleide professional kan het uurtarief gemiddeld met 5 procent verhogen. Voor praktisch opgeleiden stijgt het uurtarief nog harder: 10 procent. Dit blijkt uit een tariefvoorspellingsmodel voor 114 beroepen ontwikkeld door arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group in samenwerking met HR-dienstverlener HeadFirst Group. Zij presenteren het model dit jaar voor het eerst.

Opvallende tariefstijgingen en -dalingen
Binnen praktisch opgeleide beroepsgroepen worden de grootste stijgingen verwacht. Vooral machinemonteurs (44,6%), loodgieters en pijpfitters (36,7%), timmerlieden (32,6%), elektriciens en elektronicamonteurs (28,5%), assemblagemedewerkers (28,5%), land- en bosbouwers (25,8%), lassers en plaatwerkers (24,8%) en vrachtwagenchauffeurs (23,9%) spinnen garen bij de schaarste aan hun kunde.

De VNPF verneemt in de wandelgangen ook productiemedewerkers, podiumbouwers, technici.

Onder hoogopgeleide professionals is het de elektrotechnisch ingenieur die het uurtarief het hardst kan laten of zien stijgen (>20%), gevolgd door managers in verkoop en  marketing (15,3%) en ICT (14,3%). Ook databank- en netwerkspecialisten en technici bouwkunde en natuur kunnen verwachten dat hun tarieven met minimaal 10 procent omhooggaan.

Enkel de praktisch opgeleide beroepsgroepen buschauffeurs en trambestuurders zien hun tarieven onder druk staan, met een kleine daling van 1,3 procent. Voor hoogopgeleiden geldt dat voor bibliothecarissen en conservatoren (2,6%) en managers logistiek (8,2%).

Han Kolff, CEO bij HeadFirst Group: “Het is een langgekoesterde wens om voorspellend vermogen te brengen in de uurtarieven van ingehuurde professionals. Dit biedt zzp’ers en detacheerders zicht op hun marktpositie, evengoed kunnen opdrachtgevers de prognose gebruiken om de inhuurkosten
voor volgend jaar te budgetteren. Een volgende stap in het slim inzetten van data bij het organiseren van flexibele arbeid.”

Vacaturegraad van grote invloed
Het tariefvoorspellingsmodel is gebaseerd op negen factoren, waaronder de inkomensontwikkeling van zzp’ers, inflatie, economische groei en vacaturegraad. Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter Intelligence Group: “Tariefstijgingen worden primair verklaard door een constante jaar- op-jaarverhoging van 1,8 procent. Logischerwijs speelt inflatie daarin een belangrijke rol, maar ook de ontwikkeling van de vacaturegraad – het aantal openstaande vacatures per 1.000 banen – heeft invloed. Naarmate deze daalt of stijgt en dus de markt krapper of ruimer wordt ten opzichte van het jaar daarvoor, beweegt het tarief mee. Deze twee factoren verklaren grotendeels de variantie in het voorspellingsmodel.”

Lees meer hier.