Nieuws over wandelzenders

2 augustus 2022

De komende maanden gaan veel regionale commerciële radiozenders uitzenden via een andere frequentie op het DAB+ netwerk.

Uit een kaart gepubliceerd door Radio TV Nederland blijkt dat er een grote frequentiestoelendans gaat plaatsvinden op het digitale radionetwerk DAB+. Dit heeft te maken met nieuwe internationale afspraken over het gebruik van DAB+ frequenties. Dit zorgt ervoor dat er frequentiewijzigingen doorgevoerd moeten worden in de Nederlandse grensstreekprovincies.

Dit heeft ook gevolgen voor de uitzendingen van regionale commerciële omroepen in andere delen van Nederland. De frequentiewijzigingen worden gefaseerd uitgevoerd. De regio Friesland is deze week als eerste aan de beurt. De operatie neemt nogal wat tijd in beslag omdat Broadcast Partners zender voor zender de frequenties moet wijzigen. 

Lees er meer over in de bijgesloten nieuwsbrief. 

Wat is ook alweer de PMSE?
De VNPF is aangesloten bij de PMSE. De PMSE volgt de ontwikkelingen rond het frequentiebeleid voor draadloze microfoons, -intercoms, -reportagezenders en andere essentiële productiemiddelen. 
Draadloze (audio- en video-) verbindingen voor uw productie zijn afhankelijk van frequentieruimte. Helaas is frequentiespectrum schaars en niet “oprekbaar”, zodat nieuwe technieken vrijwel altijd ten koste gaan van bestaande gebruikers. 

De huidige beschikbare frequentieruimte voor draadloze verbindingen voor productie heeft de warme belangstelling van onder meer genoemde techgiganten om deze grootschalig voor consumententoepassingen te gaan exploiteren. De overheid gaat in basis uit van de hoogste bieder voor delen van het spectrum, waarmee bij uitblijven van initiatieven vanuit onze sector, het gebruik van draadloze microfoons, intercoms, reportagezenders, et cetera in de komende jaren mogelijk ernstig wordt beperkt, zo niet onmogelijk wordt. PMSE probeert daar stokjes voor te steken.