Onderzoek: ‘Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken’

15 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden open mogen voor publiek, stijgt het vertrouwen onder jongeren dat zij dit jaar ook weer een festival kunnen bezoeken.

Dit blijkt uit een onderzoek van studentenplatform StudeerSnel.nl in samenwerking met CM.com, meldt Entertainment Business.

Ruim 2 op de 3 jongeren zegt dan ook vertrouwen te hebben in de testevenementen van Fieldlab. 1 op de 3 is zelfs zo positief dat zij verwacht al in juni, juli of augustus weer een festival te kunnen bezoeken. Bijna de helft van de jongeren begrijpt het als festivaltickets duurder worden: 6 op de 10 jongeren zijn bereid meer te betalen, 1 op de 4 zelfs tot 25 procent meer. Opvallend: ruim 1 op de 5 jongeren zegt zich te willen vaccineren met als reden om een festival of evenement te mogen bezoeken.

“Het vaccinatiepaspoort als voorwaarde om toegang te krijgen tot een festival kan tot discussie leiden” legt Martine Peeters van StudeerSnel.nl, mede-initiatiefnemer van het onderzoek, uit. “Ondanks dat bijna de helft van de jongeren zich kan voorstellen dat deze maatregel ervoor kan zorgen dat festivals door kunnen gaan, zorgt het voor verdeling als we vragen of een festival het vaccinatiepaspoort verplicht moet stellen. 4 op de 10 jongeren wil dat wel, terwijl een derde hier (zeer) negatief tegenover staat.” Naast het vaccinatiepaspoort zijn sneltesten op locatie (bijna 70 procent) en het vooraf testen bij de GGD (30 procent) volgens jongeren nodig om festivals veilig plaats te laten vinden.

Jongeren verwachten dat festivals duurder worden, maar zijn bereid de portemonnee te trekken
In het onderzoek is te lezen dat bijna de helft van de jongeren verwacht dat tickets voor festivals duurder gaan worden. “Dat is geen gekke gedachte. Organisatoren gaan ongetwijfeld kosten maken om te kunnen voldoen aan de veiligheidsmaatregelen”, zegt Jasper Dijkstra, director Music & Live Events bij CM.com. “Daar komt bij dat er misschien wel minder bezoekers toegelaten worden en er minder festivals worden georganiseerd dan dat wij voor de pandemie gewend waren. Iedereen snakt ernaar om weer op een festivalweide te staan. Hopelijk kan een duurder ticket de festivalorganisatoren na zo’n intens zware periode weer een klein beetje compensatie bieden.” De bereidheid om meer te betalen voor een ticket is groot. Ruim 6 op de 10 jongeren wil dat doen, waarbij een op de vier zelfs tot 25 procent bovenop de normale prijs wil betalen. Een kleine groep, 2,5 procent, wil zelfs meer dan het dubbele betalen.

Liever geen mondkapje of ‘bubbels’
Ondanks dat jongeren staan te trappelen om weer een festival te mogen bezoeken, bereid zijn meer te betalen voor een ticket en 1 op de 5 zich zegt te laten vaccineren met als belangrijkste doel een festival te bezoeken, zijn er ook barrières. Zo zegt bijna de helft van de jongeren dat het dragen van een mondkapje een reden is om niet naar een festival te gaan. ‘Bubbels’ of ‘dansvakken’ die festivalbezoekers beperken in hun bewegingsruimte kunnen ook rekenen op tegenstand: daarvan zegt  4 op de 10 dit te zien als een no go.

Festivals post-corona: meer toiletten, minder bezoekers en contactloos betalen
Dat festivals er post-corona anders uit gaan zien, daar zijn veel jongeren het wel over eens. Om festivals door te kunnen laten gaan, kunnen jongeren zich voorstellen dat er meer toiletten en plekken om handen te wassen zijn. Dat sluit goed aan bij de hygiëne die men verwacht op festivals: ruim vier op de tien zegt zich hier zorgen over te maken. Verder verwachten jongeren dat er meer crowd control (61 procent) is, dat betalen contactloos gaat en munten tot het verleden behoren (57 procent) en dat er geen afgesloten festivaltenten meer zijn (41 procent). Tot slot Jasper Dijkstra, director Music & Live Events bij CM.com: “Het is interessant om te zien dat het grootste deel van de studenten positief staat tegenover extra maatregelen. Het geeft aan dat veel mensen graag weer een festival bezoeken, zelfs als daar een verhoogde kaartprijs en extra maatregelen zoals alleen nog contactloos betalen, een vaccinatiepaspoort en extra hygiëne maatregelen voor nodig zijn. Een steuntje in de rug voor alle organisatoren!”

Het complete onderzoeksrapport is hier te raadplegen.