Oprichter en algemeen directeur Johan Gijsen neemt na 16 jaar afscheid van Le Guess Who?

8 september 2022

In 2007 startte Johan Gijsen samen met Bob van Heur het festival Le Guess Who? om ondervertegenwoordigde muziek een plek te geven. Nu is het festival met zijn genre-doorbrekende programmering wereldwijd toonaangevend en trekt het ieder jaar muziekliefhebbers van over de hele wereld. 

Johan Gijsen: “Met dezelfde kriebels waarmee ik Le Guess Who? in 2007 oprichtte, neem ik nu afscheid. Destijds wilde ik mezelf uitdagen en in beweging blijven. Tivoli gaf me de ruimte en het vertrouwen om hier samen met vriend en geestverwant Bob van Heur werk van te maken. De laatste tijd kriebelt het weer, net als destijds. De tijd is rijp om een nieuwe stap te zetten, om voor altijd terug te kunnen kijken op iets wat voelt als een jongensdroom die is uitgekomen.” 

Door de jaren heen is de organisatie onder bezielende leiding van Gijsen verzelfstandigd en geprofessionaliseerd. Het heeft zich ontwikkeld van een kleinschalig niche-festival tot een grootschalig stadsevenement dat wereldwijd bekendstaat om de inspirerende manier waarop grensverleggende muziek wordt gepresenteerd. Le Guess Who? is een viering van geluid, met TivoliVredenburg als kloppend hart; een internationale samenkomst van liefhebbers en professionals, waar plek is voor alle soorten muziek, mensen, culturen, ideeën, kunstvormen en creativiteit. Le Guess Who? wordt geroemd door bezoekers, artiesten, collega-instellingen en prominente media zoals New York Times en The Guardian.

Bob van Heur, artistiek directeur van Le Guess Who?: “Toen we zo’n 17 jaar geleden begonnen te brainstormen over Le Guess Who? hadden we nooit kunnen verwachten dat we hier ooit zouden kunnen komen. Van een hobbyproject van twee jeugdvrienden tot een droom van een festival(organisatie) dat vele mensen weet te inspireren. Ik ben Johan dan ook ontzettend dankbaar voor de oneindige support, de tomeloze inzet, passie en liefde die hij aan Le Guess Who? gegeven heeft. Er staat een solide, gezonde en inspirerende organisatie die hongerig is om verder aan de toekomst te werken. Een toekomst vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Een volgend hoofdstuk.”

Johan Gijsen: “Met bewondering kijk ik terug op ieders inzet. Ik ben dankbaar voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd en met wie ik samen mocht werken. Op de eerste plaats inspirator Bob van Heur en natuurlijk het team, alle (oud-)medewerkers, voor al hun creativiteit en kunde, hun passie en soms grenzeloze toewijding. Ik genoot dagelijks van het grote enthousiasme van alle betrokkenen. Van artiesten en publiek in het bijzonder, daar doen we het uiteindelijk voor. Wat mijn volgende stap wordt is nog een vraagteken; het symbool van Le Guess Who? wat me altijd dierbaar zal blijven.”

Hans van Soelen, voorzitter Raad van Toezicht: “Le Guess Who? is vanuit een consistente en idealistische artistieke visie ieder jaar verder gegroeid. Dankzij het grote verbindende vermogen van Johan is het in alle opzichten een festival van de stad Utrecht geworden. Hij droeg daarnaast zorg voor de ontwikkeling van de organisatie en wist altijd een goed evenwicht te bewaren tussen artistieke doelstellingen en financiële risico’s. Voor Johan is dit het goede moment om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Het is tijd voor iets nieuws, een stap in zijn loopbaan die wij als Raad van Toezicht begrijpen en waar wij hem heel veel succes en plezier bij wensen. Als RvT gaan we ons nu buigen over hoe we zijn opvolging het beste kunnen invullen. Eind november gaan wij op gepaste wijze afscheid nemen. Met zijn vertrek komt het festival in een volgende fase. We gaan hem missen, maar we weten dat het festival een stevige basis heeft en zich nog verder kan ontwikkelen.”