Oproep: dien voorstellen in voor werkperioden in Van Doesburghuis (Parijs)

5 juni 2018

Het Van Doesburghuis in Parijs is een van de beroemdste kunstenaarshuizen die zijn functie als atelierwoning heeft behouden. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Fonds Podiumkunsten en het Filmfonds bieden in 2019 en 2020 gezamenlijk drie werkperioden aan op deze bijzondere locatie. De fondsen roepen makers en bemiddelaars in de disciplines creatieve industrie, podiumkunsten en film op uiterlijk 9 juli 2018 een voorstel in te dienen.

Het doel van de residency is het stimuleren van de artistieke ontwikkeling en verdere verdieping van de praktijk van makers en bemiddelaars. Hierdoor kunnen aanvragers nieuwe internationale contacten en markten verkennen, uitbreiden en opbouwen. Binnen de stimulerende omgeving van het Van Doesburghuis bieden de fondsen de mogelijkheid aan om onderzoek te doen, ideeën uit te werken of nieuw werk te maken. Daarbij is het mogelijk gebruik te maken van de faciliteiten van het Atelier Néerlandais, een (net)werkplaats voor Nederlandse makers, en een locatie om Franse gesprekspartners te ontmoeten en te ontvangen.

Voor wie?
Voor deze tweede open oproep kunnen makers en bemiddelaars in de disciplines creatieve industrie, podiumkunsten en film een voorstel indienen. Het is mogelijk om als individuele aanvrager of als duo aan te vragen. Onder een duo wordt verstaan: twee makers, of een maker en een bemiddelaar, die structureel gezamenlijk werk maken. Makers in de discipline film dienen minimaal 1 lange speelfilm of lange documentaire (min 80 minuten) gemaakt te hebben. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids-)duo worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. 
 

Commissie
Voor deze oproep wordt een interdisciplinaire commissie samengesteld. Deze commissie bestaat uit een adviseur van elk deelnemend fonds en een voorzitter. Vanuit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie beoordeelt een medewerker van het fonds de aanvragen. De commissie selecteert in totaal drie residenten (of duo’s): per werkperiode wordt één resident (of duo) uit de discipline creatieve industrie, podiumkunsten of film geselecteerd. 

vergoeding
De huur van de atelierwoning wordt direct door de fondsen aan het Van Doesburghuis voldaan. Per maand wordt aan de resident een bijdrage van €1.000 ter beschikking gesteld voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten. Dit bedrag geldt ook voor duo’s. 

Indienen
Lees hier meer over deze open oproep en hoe hiervoor in te dienen.