Popcoalitie presenteert position paper op Noorderslag

25 januari 2018

De Popcoalitie heeft tijdens het Eurosonic Noorderslag seminar haar nieuwe beleidsplan De Top 10 van de Popcoalitie gepresenteerd. Het samenwerkingsverband van de Nederlandse popmuziek formuleert hierin een prioriteitenlijst met investeringen die noodzakelijk zijn om de succesvolle nederpop haar positie te doen behouden en de kansen die de internationale markt biedt te benutten. Het is voor het eerst dat de verschillende geledingen van de Nederlandse popmuziek gezamenlijk zo'n eenduidig en afgewogen verhaal presenteren. De Top 10 van de Popcoalitie is hier te downloaden.

Binnen het kunstenveld is de Popcoalie een unieke samenwerking. De afgelopen jaren realiseerde deze gezamenlijke lobby onder meer het nieuwe bureau Dutch Music Export en een specifiek onderzoeksbudget bij het NWO voor de muzieksector. Ook kwam er meer aandacht voor popmuziek in het basis- en middelbaar onderwijs, talentontwikkeling op de podia en de inkomenspositie van popmuzikanten. De Popcoalitie vindt inmiddels navolging: ook voor de jazz en de klassieke muziek zijn inmiddels soortgelijke samenwerkingsverbanden in de maak.

In een interview met het blad Muziekwereld van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) licht voorzitter Jan van der Plas van de Popcoalitie de totstandkoming van het position paper nader toe. Lees het hier.