Poppodium Atak definitief dicht door faillissement

8 februari 2018

De rechtbank in Almelo heeft het faillissement van Poppodium Atak uitgesproken.
 

Het persbericht van Atak:

"In de afgelopen jaren heeft Poppodium Atak samen met Metropool gewerkt aan de opdracht van de colleges van B&W van Enschede en Hengelo om per 1 januari 2018 te komen tot één boven stedelijk poppodium. Ze hebben een gezamenlijke subsidie aangevraagd voor 2018 voor dit bovenstedelijk poppodium.

In november hebben Atak en Metropool in het kader van de samenwerking een boekenonderzoek laten uitvoeren door een accountant. De uitkomst van dit onderzoek is op 15 december besproken. Diezelfde dag heeft Metropool laten weten niet meer te willen samenwerken met Atak.

In de subsidiebeschikking van 2017 staat als voorwaarde voor Poppodium Atak dat zij een verregaandere samenwerking met Metropool in de vorm van het boven stedelijk poppodium moesten realiseren per 1 januari 2018. Door de beslissing van Metropool is dat niet mogelijk en heeft de gemeente Enschede de subsidieaanvraag voor 2018 afgewezen. Daarnaast heeft de gemeente in die afwijzing van de subsidieaanvraag 2018 ook aangegeven, dat als Atak als autonome instelling een subsidieaanvraag voor 2018 had ingediend, deze ook zou zijn geweigerd.

Direct daarna, op 22 december 2017, is ook de huur per 1 januari 2018 opgezegd.

Van eind december tot nu heeft Atak alles geprobeerd om dit faillissement te voorkomen en de samenwerking met Metropool in een gezamenlijk poppodium als doel overeind te houden. De realiteit is echter dat zij, doordat de huur is opgezegd geen activiteiten meer kunnen uitvoeren, concerten niet door kunnen gaan, de kosten doorlopen en er geen subsidie en inkomsten zijn. Dat heeft ertoe geleid dat Atak geen andere mogelijkheid had, dan vandaag haar faillissement aan te vragen."