Thuiswerkadvies vervalt per direct

17 maart 2022

Omdat de huidige variant van het coronavirus minder ziekmakend is, heeft het kabinet besloten de coronamaatregelen verder te versoepelen. Zo vervalt het thuiswerkadvies per direct.

Ondanks het toenemende aantal besmettingen ziet het kabinet ruimte voor onder meer het direct vervallen van het thuiswerkadvies. Voorheen was het advies om minimaal de helft van de tijd thuis te werken. Door de coronacrisis zijn veel werkgevers en werknemers gewend geraakt aan het thuiswerken. Omdat er in Nederland geen recht op thuiswerken. bestaat, kunnen werkgevers werknemers in principe weer verplichten om naar kantoor te komen. Dit is echter niet aan te raden, vooral omdat werknemers deels thuis willen blijven werken.

Hybride werken blijvend stimuleren

Het kabinet, dat zelf ook van plan is om afspraken te maken over het stimuleren van thuiswerken, roept werkgevers op om afspraken te maken met werknemers om hybride werken blijvend te stimuleren. Ook vraagt het kabinet extra aandacht voor werknemers met zorgen over hun gezondheid.
Voor werknemers met klachten blijft het advies: blijf thuis en doe een test. Bij een positieve test geldt nog steeds een quarantaineplicht. Werknemers die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, hoeven, net als voorheen, niet altijd meer in thuisquarantaine.