Bron

Gemeente Utrecht

Foto

Mellowed.nl

Utrecht tweede stad met een nachtvisie

24 februari 2023

Utrecht tweede stad met een nachtvisie

Clubs, podia, dj’s, radiostations, makers en 'creatieven' zorgen voor cultuur in de Utrechtse nacht. Zij zorgen samen voor een bruisende nachtcultuur waar velen van genieten.

Aantrekkelijke nachtcultuur is belangrijk voor de stad Utrecht. Met nachtcultuur worden nachtclubs bedoeld of podia met een eigen muziekprogrammering in de nacht, waar voornamelijk clubmuziek gedraaid wordt. Mensen bezoeken deze plekken ongeveer tussen 22.00 en 6.00 uur.

Vragenlijst uitgaansleven en nachtcultuur

De gemeente Utrecht sprak met veel verschillende betrokkenen. Van 22 augustus tot en met 4 september 2022 vulden bewoners ook een online vragenlijst in. Het publiek is enthousiast over de Utrechtse nachtcultuur. Maar zij, de sector zelf en de gemeente Utrecht zien ook ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld om de nacht met verschillende soorten cultuur bruisender te maken. Ontdek hier de resultaten bewonerspanel Utrecht uitgaansleven.

Nachtvisie

Ontdek hier de beleidsnota over nachtcultuur in de gemeente Utrecht.

De komende jaren blijft de gemeente Utrecht in gesprek met de nachtsector en andere betrokkenen. De gemeente Utrecht  investeert in subsidies en voorzieningen voor een aanbod in meer verschillende ‘smaken’. Aanbod dat toegankelijk is en waar iedereen zich veilig voelt.
Dat aanbod en het programma bepaalt de sector zelf. Utrecht geeft de nachtsector ruimte om te experimenteren en te ontwikkelen. Nachtcultuur tot een succes maken, betekent ook respect hebben voor de omgeving. Het voorkomen van overlast is daarom een belangrijk aandachtspunt.

Vaststelling door gemeenteraad

De Utrechtse gemeenteraad moet de visie nog bespreken. Dat gebeurt later in 2023. Utrecht is dan de 2e stad in Nederland met een visie op nachtcultuur en hoopt, net als de VNPF, een inspiratie te zijn voor andere steden.

Zie hier eerdere berichtgeving over de nachtvisie van Amsterdam.