Verklaring: ESNS verkiest debat boven boycot

11 januari 2018

Eurosonic Noorderslag (ESNS) distantieert zich van de vrouwonvriendelijke uitspraken van Boef. De organisatie richt naar aanleiding hiervan een extra debat in op de conferentie.

Lees hieronder de verklaring van ESNS.

Inhoudelijke keuze 
Noorderslag is de graadmeter voor de Nederlandse popmuziek. Het festival biedt een podium aan de beste opkomende en actuele Nederlandse acts. Het programmeren van Boef op Noorderslag is een inhoudelijke keuze, gebaseerd op creatieve prestaties. Met het succes van zijn track ‘Habiba’, de best bekeken Nederlandstalige videoclip aller tijden, en zijn debuutalbum ‘Slaaptekort’ is het duidelijk dat Boef een actuele en relevante artiest is waar je niet omheen kunt.

Afkeuring 
De organisatie erkent dat het een moeilijk dilemma is om het optreden van Boef door te laten gaan. Eurosonic Noorderslag keurt uiteraard de vrouwonvriendelijke uitspraken van Boef ten zeerste af en distantieert zich hier nadrukkelijk van. De opmerkingen van Boef worden door de organisatie als kwetsend en verwerpelijk beschouwd. Voor ESNS is het belangrijk dat de rapper zich voor deze uitspraak schaamt en in diverse media zijn excuses heeft aangeboden.

Dilemma 
De uitspraken van Boef hebben logischerwijs tot een interne discussie geleid en de organisatie voor een dilemma gesteld. ESNS neemt de hevige reacties heel serieus en heeft hier begrip voor. De organisatie heeft na rijp beraad uit principiële overwegingen gekozen het debat boven de boycot te stellen.

Het boycotten van Boef is volgens Eurosonic Noorderslag niet het juiste antwoord op dit dilemma. Dit is niet het eerste en zal zeker niet het laatste geval zijn waarbij je vraagtekens kan zetten bij het gedrag, de songteksten of andere uitingen van artiesten. Het is altijd goed om daar een gesprek over aan te gaan, maar dan wel vanuit de belangrijkste voorwaarde voor een democratische samenleving en dat is het recht van vrijheid van meningsuiting. De ESNS-conferentie is het uitgesproken platform om dit debat in de sector voort te zetten.

Debat
De organisatie agendeert de positie van vrouwen in de muziekindustrie dit jaar expliciet. De ESNS-conferentie besteedt in meerdere seminars aandacht aan kwesties als gelijkheid op festivals en seksuele intimidatie bij concerten. Met een extra debat, naar aanleiding van de kwestie-Boef, over gedragingen in de muzieksector, de impact van social media en de daaruit voortvloeiende keuzes voor organisaties, wil ESNS een constructieve bijdrage leveren aan deze publieke dialoog. ?

ESNS beseft dat het met dit bericht lang niet alle kritische vragen beantwoord heeft. Het is helaas niet haalbaar om op alle vragen die de organisatie bereiken antwoord te geven. Maar, ESNS hoopt met bovenstaande inzicht te hebben gegeven in de afwegingen, motivatie en het dilemma die dat met zich mee brengt. De definitieve invulling van het extra panel wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. De conferentie is toegankelijk voor bezoekers van de Eurosonic Noorderslag conferentie.