Bron

VNPF

VNPF aangesloten bij klachtencommissie Sociale Veiligheid Podiumkunsten

11 december 2024

De VNPF is een samenwerking gestart met de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten.

Vanaf heden kunnen alle (medewerkers van) VNPF-leden gebruik maken van een onafhankelijke klachtencommissie.

In januari 2022 heeft de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten een onafhankelijke klachtencommissie ingesteld waar vanaf december 2024 ook (medewerkers van) VNPF-leden gebruik van kunnen maken. De klachtencommissie handelt klachten af die worden ingediend door (medewerkers van) VNPF-leden volgens deze werkwijze.

Voor ernstige klachten over grensoverschrijdend gedrag die niet intern (met hulp van een vertrouwenspersoon) opgelost kunnen worden, kan een formeel onderzoek wenselijk zijn. Een onafhankelijke commissie onderzoekt de klacht en brengt advies uit over mogelijke vervolgstappen. Naar aanleiding van dat onderzoek kan de klacht al dan niet gegrond worden verklaard. Dit kan leiden tot het nemen van passende maatregelen.

  • Voor informatie over het indienen van klachten en de werkwijze van de commissie kun je terecht op de website van de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten.
  • Neem bij vragen contact op met Maaike van Steenis, projectcoördinator van de Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten via info@socialeveiligheidpodiumkunsten.nl.
  • Wil je een klacht indienen? Dat kan via klachtencommissie@socialeveiligheidpodiumkunsten.nl
  • De kosten voor een klachtenonderzoek zijn voor rekening van de podium/festival organisatie.

Vanzelfsprekend is het beste om klachten helemaal te voorkomen. Het is essentieel om een veilige werkvloer met beschermende randvoorwaarden te creëren, zodat grensvervaging en machtsmisbruik zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Ook is het belangrijk om een goede interne meldregeling en interne vertrouwenspersoon te hebben voor je medewerkers. De volgende zaken kunnen daarbij helpen:

Overige diensten Sociale Veiligheid Podiumkunsten voor VNPF-leden

  • Om te helpen met het ontwikkelen van preventief beleid biedt de website van Sociale Veiligheid Podiumkunsten een stappenplan om vorm en invulling te geven aan dit preventief beleid.
  • De website van Sociale Veiligheid Podiumkunsten biedt ook een aantal documenten die gebruikt kunnen worden bij het vormgeven en implementeren van sociale veiligheid in je organisatie, of als inspiratiebron.
  • Op de website van Sociale Veiligheid Podiumkunsten vind je ook een agenda met activiteiten (voorjaar 2025) op het gebied van sociale veiligheid, zoals trainingen, workshops en intervisie sessies om aan deel te nemen.

Overige relevante informatie over Sociale Veiligheid voor VNPF-leden

  • Met deze model meldregeling (2022) voor VNPF-leden kan je als podium of festival voor een duidelijke procedure zorgen voor het melden van ongewenst gedrag. Het biedt organisaties handvatten over herkennen van seksuele intimidatie, de wettelijke regels en welke maatregelen bijdragen aan een veilige omgeving, zoals het instellen van een (interne en externe) vertrouwenspersoon.
  • Organisaties met 50 tot 250 werkzame personen zijn volgens de Wet bescherming klokkenluiders  per 2023 verplicht te beschikken over een (aangepaste) klokkenluidersregeling. Al eerder stuurden we VNPF-leden hiervoor een modelprocedure. Kijk hier voor de berichtgeving hierover.
  • De VNPF is ook aangesloten bij Mores.online, een steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de culturele en creatieve sector. De mogelijkheden voor melders, de verantwoordelijkheden van leidinggevenden en werknemers en de werkwijze van de vertrouwenspersonen zijn uitgewerkt in de Handreiking grensoverschrijdend gedrag.
  • Sinds 2024 bestaat de Taskforce GO! met als doel om een veilig werkklimaat te realiseren voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse muzieksector. In Taskforce GO! zijn vertegenwoordigers betrokken van BumaStemra, Sena, MMF, STOMP, BAM! Popauteurs, NMUV, NVPI, Ntb/Kunstenbond, Kunstenbond, VNPF, Warner Music en VCTN. Met deze samenwerking is de gedragscode opgesteld die iedereen kan hanteren op de werkvloer.  Gezamenlijk ambiëren zij de drijvende kracht te zijn achter structurele verandering binnen de sector, om te komen tot een veilige en inclusieve werkomgeving.
  • In januari 2024 lanceerde de Taskforce GO! de landelijke campagne ‘Ik zet de toon’ gericht op muziekprofessionals. Met deze campagne  wil Taskforce GO! grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken, bewustwording over het probleem vergroten en muziekprofessionals aanspreken op hun verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te waarborgen. Bekijk hier hoe je jouw organisatie een veilige en inclusieve werkomgeving maakt.
  • Voor het voorkomen en beperken van ongewenst gedrag van publiek is ook de publiekscampagne ‘Ben je oké?’ actief. Bekijk hier de website van de publiekscampagne ‘Ben je oké?’ die Rutgers in samenwerking met onder andere de VNPF in 2019 lanceerde. Er is een toolkit beschikbaar voor podia en festivals met een instructiekaart, posters en video’s voor personeel en publiek.
  • In het ledenvoordeel pakket voor VNPF-leden zijn enkele aanbieders actief die ook kunnen helpen bij het ontwikkelen van beleid op het gebied van ongewenst gedrag. Zo biedt BHV.NL  diverse trainingen aan voor jouw medewerkers met betrekking tot omgaan met ongewenst gedrag en agressie. Kijk hier voor meer informatie over hun kortingsaanbod voor VNPF-leden.