VSCD-cijfers 2022 gepubliceerd: Het theaterpubliek keert terug, maar ook schouwburgen kampen met financiële uitdagingen

7 september 2023

Het publiek vindt in 2022 haar weg richting de schouwburg- en concertzalen terug.

Dat blijkt uit de publicatie Podia 2022, over de jaarcijfers van de 153 leden van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De kosten stijgen echter explosief, waardoor podia met financiële uitdagingen geconfronteerd worden.

VSCD schrijft:

“Bezoekaantallen hoopgevend
Begin 2022 is Nederland volledig in lockdown. Gelukkig zijn de laatste beperkingen in maart opgeheven. Het produceren en het boeken van voorstellingen komt hierna snel op gang. Door coronabeperkingen die in januari en februari nog van kracht zijn, beschikken podia in 2022 over 84% van hun maximale zaalcapaciteit. Toch ligt het bezoek al op 90% van het niveau van vóór corona (2019).

Inkomsten nog altijd lager dan voor de coronapandemie, de kosten zijn flink gestegen
Ondanks dat het bezoek na de pandemie aantrekt, blijven de inkomsten uit kaartverkoop in 2022 achter ten opzichte van voor de pandemie. De opbrengsten uit kaartverkoop halen 78% van het precorona-niveau, terwijl de inkoopkosten al op 89% zitten. Daarnaast kampen podia met ongekende prijsstijgingen van huur (13%), energie (44%), lonen (3%) en andere inkoopkosten (12%).

Subsidies onvoldoende geïndexeerd
Deze kostenstijgingen in 2022 staan in schril contrast met de stijging van de gemeentesubsidies, waarmee podia gemiddeld 50% van hun hun exploitatie dekken. In vergelijking met 2021 stijgen de subsidies van gemeenten gemiddeld met slechts 4%. Door de prijsstijgingen kunnen podia minder kopen voor elke euro subsidie.

De toekomst blijft onzeker
De gemiddelde opbrengst per bezoek stijgt in 2022 met 8% ten opzichte van 2021. Kan deze trend zich voortzetten? In 2023 neemt de koopkracht met 1,9% toe, maar of dit voldoende ruimte biedt voor extra uitgaven aan podiumbezoek is niet zeker. Een dreigende BTW-verhoging kan verder roet in het eten gooien, zelfs als die voor alle producten en diensten van kracht wordt. Hoe duurder het leven, hoe zuiniger men leeft.”

Raadpleeg hier Podia 2022

De trends bij podia aangesloten bij de VSCD zijn deels vergelijkbaar met trends bij podia aangesloten bij de VNPF. Bekijk hier de cijfers 2022 die de VNPF eerder dit jaar publiceerde.