Wat is de Cultuurwijzer?

26 januari 2018

De Cultuurwijzer is een stemwijzer die kiezers in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen (21 maart) helpt bij het kiezen van de juiste partij als het gaat om kunst en cultuur. Voordat de stemwijzer beschikbaar wordt voor de kiezer moet de Cultuurwijzer worden gevuld met stellingen. Lokale kunst- en cultuurinstellingen in een gemeente moeten dat gaan doen. 

VNPF heeft samen met o.a. de VSCD de Cultuurwijzer ontwikkeld. De Cultuurwijzer is een stemwijzer die kiezers in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen helpt bij het kiezen van de juiste partij als het gaat om kunst en cultuur. Daarover hebben VNPF-leden afgelopen maandag een mail ontvangen. Hieronder een korte introductieanimatie.

Samenwerking tussen cultuurinstellingen en festivals
Het is bedoeling dat VNPF-leden samen met zoveel mogelijk andere kunst- en cultuurinstellingen en festivals in de gemeente de stemwijzer gaan vullen met stellingen. Afgelopen maandag zijn de poppodia daarom opgeroepen om contact op te nemen met collega-directeuren van festivals, schouwburgen, centra voor kunsteducatie, musea enz. Per gemeente is één Cultuurwijzer aangemaakt.

Waarom de Cultuurwijzer?
Het is belangrijk dat de collegevormende partijen in hun college-akkoord een goede kunst- en cultuurparagraaf schrijven. De Cultuurwijzer stimuleert het contact tussen cultuurinstellingen doordat in gezamenlijkheid de Cultuurwijzer moet worden gevuld. Tevens moet contact worden opgenomen met de lokale politieke partijen.

Nadat de kiezers de stemwijzer hebben ingevuld, kunnen de resultaten worden gebruikt in lobbyactiviteiten. Daarmee laat de gemeentelijke kunst en cultuursector eensgezindheid zien en is de lobby sterker.
 

De cultuurwijzer is tot stand gekomen in opdracht van de VNPF en de VSCD en in samenwerking met de NAPK, Cultuurconnectie en de LKCA.