Zes vragen aan Jolanda Jansen

12 november 2020

Jolanda Jansen, directeur van Ahoy en actief voor de Alliantie van Evenementenbouwers, beantwoordt deze week onze zes vragen. Zag Jolanda haar eerste concert in Ahoy of elders? En wat heeft zij het afgelopen covid-halfjaar geleerd?

Wie ben je?
Jolanda Jansen. Sinds 2004 werk ik met ongelooflijk veel plezier in Ahoy, sinds een aantal jaren als directeur. In deze nog steeds bizarre tijd, ben ik ook actief voor de Alliantie van Evenementenbouwers en zetten we ons samen met Eventplatform vanuit de zakelijke evenementenmarkt, in om weer aan de gang te kunnen, want stilzitten overleven we letterlijk en figuurlijk niet.

Wat was je eerste live concert / festival? 
Afgezien van wat lokale optredens in het dorp in het oosten waar ik vandaan kom, heeft mijn eerste stadionconcert grote indruk gemaakt; Rolling Stones in de Kuip, toen ik in Rotterdam ging studeren. De show, de impact en energie van die mensenmassa in een kolkende Kuip, rock&roll op het podium; ik vond het geweldig. 

Waar ben je in je werk het meeste trots op?
Op het feit dat zóveel mensen zich hun eerste evenement in Ahoy herinneren en er dan mooie verhalen loskomen, en we zoveel bijzondere evenementen al hebben mogen huisvesten, van WK’s tot legendarische concerten en alles wat daar tussen zit. En bovenal op het feit dat er een enorme betrokkenheid is om dat te doen wat we willen doen; mensen blij maken. Hoe lang deze crisis ook duurt, dat gevoel komt terug! 

Wat zou je geworden zijn als je dit werk niet had gedaan? Best een lastige vraag, want ik heb vroeger nooit gedacht dat ik dit werk zou gaan doen en nu kan ik me niks anders voorstellen. Tot halverwege de middelbare school wilde ik veearts worden, maar daarna wist ik in ieder geval dat het geen werk zou zijn ‘achter een bureau’; ik hou vooral van de dynamiek, de adrenaline, dingen verzinnen met elkaar die dan blijken te werken in de praktijk. 

Wat heb je geleerd van het afgelopen COVID-19-halfjaar?
Dat dit geen crisis is in de klassieke betekenis; een brand die je blust en dan is het voorbij; deze crisis duurt ontzettend lang, en vergt vooral veerkracht en doorzettingsvermogen. Het bevestigt het belang van samenwerking om het verhaal van onze branche te vertellen én bevestigt het belang van dat wat we doen; live mensen bij elkaar brengen. Het bevestigt ook dat we allemaal oplossingsgerichte mensen zijn in deze sector, die vooruit kijken en dit met elkaar willen oplossen. Deze kwaliteiten kunnen andere delen van de maatschappij af en toe wel gebruiken denk ik soms. 

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt?
Mijn eerste lp als kind en mijn eerste schoolagenda die ik uitzocht, waren van Abba. Veel kinderen vonden dat ‘stom’, Abba raakte voor mij in de vergetelheid en pas jaren later herontdekte ik Abba; briljante muziek, nog altijd. Ik hoop stiekem ooit nog op een reünie-tournee :-).

Wil je nog meer antwoorden lezen van mensen uit de sector op onze zes vragen? Lees hier verder.