Zes vragen aan Judith Warries

24 juni 2021

Judith Warries, directeur van Victorie in Alkmaar, geeft deze week antwoord op onze zes vragen. Welk beroep is haar uit het hoofd gepraat toen ze jong was? In welke sporthal zag zij haar eerste live concert? En waar is ze in haar werk het meest trots op?

Wie ben je?
Ik ben Judith Warries, sinds 10 jaar directeur van Victorie in Alkmaar, 53 jaar en ik woon in Amsterdam. Ik “lat” met mijn geliefde Rikkert en ik trein op en neer naar Alkmaar, een prachtige stad die ik al mijn hele leven ken omdat een deel van mijn familie daar woonde.

Wat was je eerste live concert / festival?
Het eerste live concert waar ik op mijn 12de met vrienden heen ging, was UB40 in de Jaap Edenhal. Daarvoor ging ik al vaak met mijn ouders naar live concerten en festivals, zo was ik als kind groot fan van Festival of Fools en van Jango Edwards die vaak in het Vondelpark optrad.

Waar ben je in je werk het meeste trots op?
Op de leuke, bijzondere en gedreven mensen waar ik mee werk en waarmee ik samen vanuit een oud hok zonder klimaatbeheersing en geluidsisolatie, een mooi nieuw podium met goede programmering heb neergezet.

Wat zou je geworden zijn als je dit werk niet had gedaan? Acteur. Toen ik 18 was, twijfelde ik of acteur of schouwburgdirecteur wilde worden. Mijn vader vond dat eerste een slecht idee (want een economisch onzeker bestaan) en heeft vervolgens bevriende acteurs gevraagd om dit uit mijn hoofd te praten. Met succes, maar soms denk ik wel met enige weemoed aan dat andere bestaan waarin ik wat minder Excelsheets hoef in te vullen…

Wat heb je geleerd van de afgelopen COVID-19-tijd?
Dat we in staat zijn om onszelf steeds opnieuw uit te vinden en om op een positieve manier zichtbaar en hoorbaar te blijven. Dat vind ik ook zo leuk aan deze branche: niet lullen, maar poetsen.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt?
¡Flamenco! Sinds mijn 20ste dans ik -als amateur uiteraard- flamenco en die muziek luister ik bij voorkeur ’s nachts, live met gitaristen en spontaan opspringende zangers en dansers, in een café of binnenplaats diep in Zuid-Spanje, met veel sherry.

Meer antwoorden lezen op onze zes vragen? Dat kan hier!