Zes vragen aan Tobías Huveneers

15 februari 2018

Deze week stelden we zes vragen aan Tobías Huveneers, programmeur van Victorie in Alkmaar. Lees meer over zijn werkzaamheden, welk eerste grote live concert hem bij is gebleven en wat hij, als hij boer was geworden, met zijn schuur zou doen.

Wie ben je?
Ik ben Tobías Huveneers. Sinds het moment dat Nirvana aan het firmament verscheen, verslingerd aan muziek. Vanaf november 2015 een van de live programmeurs bij Victorie in Alkmaar. Daarnaast oprichter van het Young Art Festival te Beverwijk waar ik sinds 2004 organisator en programmeur van ben. Ook stel ik het muzikale programma samen van het festival Bakkum Vertelt.

Wat was het eerste live concert waar je ooit naartoe ging?
Buiten de vele optredens die ik zag in Donkey Shot te Heemskerk was mijn eerste grote concert dat van Pearl Jam in de RAI Parkhal, 1996. Ik weet nog dat Eddie Vedder al vrij aan het begin van het concert zijn beklag deed over de zaal, die niet bleek te zijn toegerust op 15.000 man. Ikzelf heb dat niet zo ervaren, stond daar in het midden met mijn PJ t-shirt en gescheurde broek met kisten eronder gebiologeerd te genieten van mijn helden.

Waar ben je als programmeur van Victorie tot nu toe het meest trots op?
In april 2017 zijn we verhuisd naar Overstad te Alkmaar. Op vele vlakken een uniek pand. De mooie reacties van bezoekers die we ontvangen, maken ons trots. Het publiek komt niet alleen uit Alkmaar, maar uit de hele kop van Noord-Holland en daarbuiten. Maar ook de feedback die we van artiesten krijgen is lovend. Als artiest en bezoeker enthousiast zijn, dan gebeurt er iets bijzonders in de zaal. En daar doe ik het voor, samen met het hele team van Victorie.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Ik zou eens een Jools Holland achtige setting willen creëren in de grote zaal. Combi van bekende of goede  artiesten uit buitenland en bijzonder talent uit Nederland. Goede presentator, mooi decor. Geen volledige optredens dus, maar korte concerten van een kwartier. Ze komen meerdere keren op een avond terug op het podium, soms ook in verschillende settings. De line-up van de eerste editie? Gregory Porter, Sampha, Patrick Watson, Jeangu Macrooy, Canshaker Pi en Nana Adjoa.

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Voordat ik programmeur werd heb ik 14 jaar in het speciaal onderwijs gewerkt als docent. Maar ik zou nu voor iets anders kiezen, omdat er zoveel toffe dingen zijn in het leven. Bijvoorbeeld boer, dat heeft me altijd al getrokken. Maar dan wel met een podium in de schuur waar ik dan feestjes geef met heel toffe bands.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt?
Dat zou bijvoorbeeld  ‘Listen without Prejudice’ van George Michael kunnen zijn, het gehele album. Dit is zijn tweede solo-album waaruit blijkt dat hij geen concessies doet aan wat er commercieel van hem verwacht wordt. 

Klik hier om de verhalen van de andere programmeurs te lezen in de rubriek "Zes vragen aan…"