Zzp’ers mogen minimumtarief afspreken

19 augustus 2019

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen collectief afspraken maken over minimumtarieven om aan een minimuminkomen te komen. Dat staat in de ‘Concept-leidraad tariefafspraken zzp’ers’ van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De Kunstenbond is sceptisch over de ‘Concept-leidraad tariefafspraken.

De Leidraad van de ACM sluit aan bij de initiatieven van het kabinet om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM licht toe: “Wij willen markten goed laten werken voor mensen en bedrijven. Markten werken niet goed als zzp’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen. Deze leidraad laat zien welke mogelijkheden zzp’ers hebben om hun inkomen te verbeteren.”

De Kunstenbond is sceptisch over de ‘Concept-leidraad tariefafspraken zzp’ers’ van de (ACM).‘Het voorstel is een bemoedigende stap voorwaarts maar gaat zeker niet ver genoeg. De sectorale ruimte, waarvan we nu hopen dat die ontstaat door de motie Ellemeet/Asscher, zal door de Minister waarschijnlijk terughoudend gebruikt worden. Wanneer de ACM van haar kant ook te terughoudend blijft, zal het eindresultaat -ondanks deze twee bewegingen- te weinig concreet effect opleveren.’ 

Lees hier meer
Lees hier de hele reactie van de Kunstenbond