Werken met zelfstandigen

Laastste update op 21 maart 2023

Voor een specifieke opdracht kan je een zzp’er inhuren. Een zzp’er deelt zelf uren, werk en vakantie in. Hij kan tegelijk klussen doen voor andere opdrachtgevers. Je geeft geen leiding aan de zzp’er, zoals met personeel. Wel leg je samen afspraken vast over de voorwaarden voor het leveren van de dienst. Bijvoorbeeld het zzp uurtarief en het aantal uren dat er nodig is voor de opdracht.

Check of er sprake is van loondienst

Als je een zzp’er als zelfstandige inhuurt, moet je controleren of er geen sprake is van loondienst. Zo kun je schijnzelfstandigheid voorkomen. Als er wel sprake is van loondienst, dan moet je loonbelasting en sociale premies betalen.

Wet DBA

Als je een zzp’er inhuurt voor een opdracht, en het blijkt in de praktijk toch om loondienst te gaan, dan heet dat schijnzelfstandigheid. Je bent dan werkgever en je moet dan belastingen betalen die bij loondienst horen. Voor 2016 kon je de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) gebruiken om de werkrelatie aan te tonen. De Wet DBA moest de regels duidelijker maken, maar dat is niet gebeurd. Er komen daarom nieuwe regels. Het is nog niet bekend wanneer die ingaan. Meer informatie over de Wet DBA kan je vinden op de website van de belastingdienst.

Controle Belastingdienst

Omdat de Wet DBA vaak onduidelijk is, controleert de Belastingdienst opdrachtgevers op schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Klopt de werkrelatie niet? Dan krijg je meestal eerst een waarschuwing dat je de werkrelatie moet veranderen.

Lees meer over de controle op de Wet DBA op Belastingdienst.nl.