Datum

9 december 2022

Locatie

Pieterskerk, Leiden

51e Huizingalezing door Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media

Op vrijdag 9 december 2022 spreekt Gunay Uslu de 51e Huizingalezing uit in de Pieterskerk in Leiden. Cultuurhistoricus Uslu is de huidige staatssecretaris van Cultuur en Media.

De titel van haar lezing luidt: ‘Hoe Nederland cultuur waardeert. Van cultureel nationalisme tot corona en daarna (1872-2022 en verder)’. Als je werkzaam bent in de cultuursector dan kun je nu kaarten bestellen met korting: een ticket voor de 1e rang voor slechts 16,00 euro (ipv 19,50).

Over de lezing

Uslu zal in haar Huizingalezing reflecteren op de ontwikkeling van het cultuurbeleid in Nederland. Ze begint bij de periode van het cultureel nationalisme in het laatste kwart van de 19e eeuw, wanneer de overheid de primaire verantwoordelijkheid neemt voor het culturele leven en de ‘verheffing van de natie’ een ijkpunt vormt van het cultuurbeleid. Ze beschouwt de periode tot en met de coronapandemie, waarin zich het gemis aan cultuur pijnlijk openbaarde. Ze doet dit vanuit haar achtergrond als cultuurhistoricus én haar verantwoordelijkheid als staatssecretaris. Ze eindigt haar lezing dan ook met een vooruitblik: hoe gaan we sámen cultuur meer waarderen en recht doen aan de fundamentele rol die cultuur in onze levens heeft?

Over de spreker

Gunay Uslu (1972) is sinds januari 2022 staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Rutte IV. Zij was eerder directeur Hotel Development & Design bij Corendon Hotels & Resorts. Uslu volgde een opleiding Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar master promoveerde zij op het proefschrift Homer, Troy and the Turks: Heritage & identity in the Late Ottoman Empire 1870-1915. Zij was vervolgens jarenlang als onderzoeker en docent Cultuurwetenschappen aan de UvA verbonden. Ook werkte zij als projectmanager, curator en conservator in de museumwereld. Als staatssecretaris heeft zij onder andere cultuurbeleid, erfgoed, bibliotheken en media in haar portefeuille.

Bestel je toegangskaarten met korting

Kaarten zijn te bestellen via de website van de Pieterskerk: toegangskaarten. Met de speciale code HL51GU22CS betaal je bij afname van minimaal twee tickets slechts 16,00 per ticket voor de 1e rang (excl. administratiekosten).
Kijk voor meer informatie over de lezing van Uslu in het agendabericht van de 51e Huizingalezing.
Vragen over de lezing? Stuur een e-mail Sanderien de Jong.