ADE en I Love My Ears starten samen campagne voor het dragen van gehoorbescherming.

4 oktober 2024

Omdat gehoorschade onomkeerbaar is en ADE veel jonge bezoekers trekt, werken organisaties I Love My Ears en ADE samen met artiesten Ray Fuego, Cynthia Spiering, Tjade en Laura van Dam om meer bezoekers oordoppen met muziekfilter te laten dragen.

Tijdens ADE, het grootste dancefestival ter wereld, stromen verdeeld over vijf dagen en nachten bijna een half miljoen bezoekers door de straten en in de clubs en podia van Amsterdam. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat 30 procent van alle bezoekers van muziekevenementen nooit oordoppen draagt.

I Love My Ears en Amsterdam Dance Event slaan de handen ineen om bezoekers van ADE, dat plaatsvindt van 16 tot 20 oktober, bewust te maken van gehoorbescherming. Bezoekers worden geattendeerd om vooraf aan een bezoek oordoppen met muziekfilter te kopen en daarna te dragen tijdens een dance event. De artiesten onderstrepen dit en delen hun persoonlijke ervaringen, omdat ze allemaal op hun eigen manier in aanraking zijn gekomen met het onderwerp:

DJ Laura van Dam vertelt hoe vroeg beginnen met het dragen van oordoppen met muziekfilter een hoop ellende voorkomt: “Het zijn echte lifesavers. Hoe goed het geluid ook is geregeld: als je in het publiek staat komt er een muur van volume op je af. Dus haal goede oordoppen met muziekfilter en neem ze altijd met je mee. Ik draag ze al mijn halve leven.”

Rapper en muzikant Ray Fuego weet uit eigen ervaring hoe belangrijk gehoorbescherming is: “Ik heb mezelf vaker schuldig gemaakt aan optreden zonder oordoppen, maar daar heb ik spijt van. Van je oren heb je maar één paar, that’s it! Dus doe je doppen in zodat je er zo lang mogelijk van kan genieten.”

Tijdens het Amsterdam Dance Event verspreidt de boodschap zich verder over de stad. Je vindt de campagne-uitingen terug op ADE-locaties, via out-of-home uitingen op straat en op de online kanalen van ADE en I Love My Ears.

Voorkom, want genezen kan niet

Een langdurige blootstelling aan meer dan 88 decibel kan al zorgen voor gehoorschade. Op dansvloeren en in popzalen komt het geluidsniveau geregeld rond de 100 tot 103 db(a) decibel. Zonder oordoppen met muziekfilter, die het geluidsniveau verlagen zonder de kwaliteit van de muziek aan te tasten, is de kans op permanente gehoorschade groter. Dat heeft zeker bij jongeren grote gevolgen, zij hebben de rest van hun leven last van een constante piep tot communicatie- en leerproblemen, vermoeidheid en zelfs arbeidsongeschiktheid.

Een breed gedragen campagneboodschap

Ook de Amsterdamse Nachtburgemeester Freek Wallagh support de campagne: “Als organisatie maken we ons al jaren sterk voor het dragen en beschikbaar maken van oordoppen in de nacht. De afgelopen jaren is er veel bewustzijn gekweekt en progressie geboekt. Maar zeker als je bedenkt dat 6 op de 10 bezoekers van muziekevenementen wel eens last heeft van gehoorklachten weet je dat er nog een hoop werk te verrichten valt. Daar ondersteunen we I Love My Ears en ADE dan ook graag bij.”

Naast Ray Fuego en Laura van Dam zijn dus ook dj’s Cynthia Spiering en Tjade onderdeel van de campagne. Zij delen hun verhalen en roepen bezoekers op om altijd oordoppen met muziekfilter te dragen. Je vindt hun ervaringen de komende periode op de online kanalen van I Love My Ears en de artiesten.

Love your ears en bescherm ze

Denk aan je oren, en zorg ervoor dat je ook in de toekomst kunt blijven genieten van je favoriete muziek én de stilte. Maak er een gewoonte van en doe altijd je oordoppen met muziekfilter in. Ga voor meer informatie naar https://ilovemyears.nl