Bron

VNPF

Vertrouwenspersoon via ArboNed en meer middelen tegen ongewenst gedrag

21 december 2022

Poppodia en -festivals willen een veilige omgeving bieden voor iedereen, inclusief de eigen medewerkers.

Ook VNPF-leden die nog geen klant van ArboNed zijn kunnen vanaf nu een losse module voor een externe vertrouwenspersoon afsluiten bij ArboNed. Een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van een goed PSA-beleid (psychosociale arbeidsbelasting). Een vertrouwenspersoon van ArboNed is onafhankelijk en objectief en heeft veel ervaring en kennis op dit gebied.

Bekijk hier het aanbod van ArboNed voor VNPF-leden.

Daarnaast zijn voor podia en festivals ook andere middelen beschikbaar voor het voorkomen en verminderen van ongewenst gedrag:

  • Bekijk hier de website van de publiekscampagne ‘Ben je oké?’ die Rutgers in samenwerking met onder andere de VNPF in 2019 lanceerde. Er is een toolkit beschikbaar voor podia en festivals met een instructiekaart, posters en video’s voor personeel en publiek.
    .
  • Mores.online is een onafhankelijk meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de Nederlandse culturele en creatieve sector, waarbij de VNPF ook is aangesloten.
    .
  • Met dit voorbeeld (2022) van een meldregeling voor VNPF-leden kan je als podium of festival voor een duidelijke procedure zorgen voor het melden van ongewenst gedrag. Het biedt organisaties handvatten over herkennen van seksuele intimidatie, de wettelijke regels en welke maatregelen bijdragen aan een veilige omgeving, zoals het instellen van een vertrouwenspersoon.
    .
  • In het ledenvoordeel pakket voor VNPF-leden zijn enkele aanbieders actief die ook kunnen helpen bij het ontwikkelen van beleid op het gebied van ongewenst gedrag. Naast de vertrouwenspersoon via ArboNed biedt BHV.NL diverse trainingen aan voor jouw medewerkers met betrekking tot omgaan met ongewenst gedrag en agressie. Kijk hier voor meer informatie over hun kortingsaanbod voor VNPF-leden.