Zes vragen aan Eva van Netten en Peter Dijkstra

1 maart 2018

Deze week stelden we zes vragen aan een duo: Welcome to the Village programmeurs Eva van Netten en Peter Dijkstra. Lees over de verschillen en overeenkomsten tussen de achtergrond, ambities en guilty pleasures van Eva en Peter. 

Wie ben je?
Ik ben Peter Dijkstra, programmeur voor Welcome to the Village, Oerol, Simplon en De Nacht van Kunst & Kennis. Daarnaast ben ik manager voor The Homesick.

En dit is: Eva van Netten, nogal luid spelende gitarist met BlackboxRed, programmacoördinator bij Welcome to the Village en Explore the North. Daarnaast ook nog programmeur  bij Podium Asteriks.

Wat was het eerste live concert waar je ooit naartoe ging
Eva: Ik weet niet meer waar, maar ergens in Friesland en het was De Kast. Ik was toen heel erg onder de indruk, nu niet meer.

Peter: Mijn eerste herinnering aan een live concert is Clouseau in de sporthal van Stiens. Ik was een jaar of tien en ben er samen met mijn moeder naar toe gegaan.

Waar zijn jullie als programmeurs van WTTV tot nu toe het meest trots op?
Peter: Franz Ferdinand als headliner van onze vijfde editie was voor mij een jongensdroom. Hele sympathieke gasten ook, later speelde The Homesick nog twee keer het voorprogramma in Amsterdam en Antwerpen. Trots ben ik met name op de acts waarvan ons publiek ze nog niet kende, maar die echt het verschil hebben gemaakt op het festival, zoals afgelopen jaar Zebra Katz en Cakes Da Killa.

Eva: Ik ben op héél veel trots, maar als ik een van de hoogtepunten moet kiezen is het de cross-disciplinaire show van Club Guy & Roni met Slagwerk Den Haag – Mechanical Ecstacy. Dat was vorig jaar, tijdens onze 5e verjaardag van het festival. Het was de eerste keer dat de club dit in zo'n festivalsetting deed en voor ons een heel grote productie. Tijdens de show paste er niemand meer in de tent; dans, muziek, zweten, complete extase… alles viel op dat moment op zijn plaats.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is de gedroomde line-up?
Eva: Om verder te gaan in de lijn van multi-disciplinaire voorstellingen zou ik daar nog veel in willen programmeren. En dan hebben we het niet over een Lady Gaga show (hoewel…!), maar wat al jaren op mijn wensenlijstje staat is Christine and The Queens. Een artiest die niet alleen een geweldige show weggeeft met dansers en lichtinstallaties, maar ook een duidelijk standpunt verkondigt waar we ons als programmeurs in kunnen vinden en wat in alle opzichten grenzen doorbreekt of zelfs wegvaagt.

Peter: Vanaf de eerste editie schrijven we elk jaar een vergezicht op. dEUS, Franz Ferdinand, Motorpsycho waren een paar van die vergezichten. Band of Horses en Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes, maar ook Patti Smith staan daar wat mij betreft nog steeds op.

Als jullie geen programmeurs zouden zijn, wat hadden jullie vermoedelijk dan gedaan?
Peter: Dan was ik journalist geworden. Ik heb in Zwolle journalistiek gestudeerd en begon mijn eerste stappen in de muziekindustrie schrijvend als verslaggever voor 3voor12 en OOR. Toen ze bij Podium Asteriks iemand zochten om een programmaboekje te maken, maakte ik de overstap naar programmeren.

Eva: Vroeger wilde ik altijd archeoloog worden. Ik was daarom ook veel buiten en zat met mijn neus in de grond of met m'n handen in een berg te graven. Die droom verdween naar de achtergrond toen ik een gitaar kocht en dag in dag uit muziek aan het maken was. Daarna heb ik wel eens geroepen dat ik later een eigen platenlabel wilde hebben. Hoe dan ook denk ik dat ik niet om de muziek/kunst/cultuur heen had gekund, dus waarschijnlijk had ik iets soortgelijks gedaan.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt?
Eva: Miley Cyrus! Ik weet dan toevallig ook nog eens dat Peter hiermee instemt.

Peter: Ik heb eens in een interview met 3voor12 Friesland opgebiecht dat ik heel veel New Wave / New Romantics in mijn platenkast heb. Van ABC tot Visage. Maar hier komt een echt geheim voor jullie: Neil Diamond.

Klik hier om de verhalen van de andere programmeurs te lezen in de rubriek "Zes vragen aan…"