Zes vragen aan Johan Koster

8 maart 2018

Deze week stelden we zes vragen aan de programmeur van Befrijdingsfestival Fryslân, Johan Koster.  Lees over zijn ietwat uit de hand gelopen eerste concert en natuurlijk zijn guilty pleasure. 

Wie ben je?
Ik ben Johan Koster, boeker programmeur van Befrijdingsfestival Fryslân. Daarnaast ben ik ook programmeur van Glemmer Beach Festival, Dicky Woodstock Festival, Veenhoop Festival, Admiraliteitsdagen Dokkum en FreezeForze beach Festival. Verder ben ik productiemanager voor diverse artiesten.

Wat was het eerste live concert/show waar je ooit naartoe ging? 
Dat was Vandenberg in 1984 in Zevenhuizen, in een tent achter Discotheek Pruim. Ik was 14 jaar en heel erg fan van Adje. Ik heb mijn moeder gesmeekt om er naartoe te mogen. Samen met twee schoolvriendjes Eelce en Dicky en de vader van Eelce bracht ons, mijn moeder dacht dat dat wel veilig zou zijn. Daar aangekomen bleek echter dat Eelce’s vader, zonder dat wij dat wisten, de kroeg in ging. Toen het optreden afgelopen was, moesten we hem dronken van de barkruk trekken. Tot grote ergenis van Eelce.

Vandenberg had geen voorprogramma maar er was een stripshow voorafgaand aan het optreden, ook bijzonder wanneer je 14 bent. Uiteindelijk is het Eelce’s vader gelukt om ons, in zijn Lelijke Eend, heelhuids thuis te krijgen maar we gingen van berm naar berm, gevalletje mazzel. Ik vond het optreden fantastisch maar tegenwoordig ken ik Bert Heerink goed en die wist mij onlangs te melden dat hij die avond een astma aanval had en het optreden niet best was geweest. Maar dat is nu het mooie van het eerste optreden van je favoriete band, objectiviteit is ver te zoeken, die onbevangenheid mis ik tegenwoordig nog al eens. Wanneer je zoveel bands live gezien hebt, gaat dat er nu eenmaal wat af.

Waar ben je als programmeur van Befrijdingsfestival Fryslân tot nu toe het meest trots op?
Dat van onze 8 areas, we beschikken over 3 talentstages waardoor we ook een goede kweekvijver zijn voor nieuwe bands. 

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Een billing die net zo bont is als mijn smaak, bijv: Nothing But Thieves, Fink, Slayer en Skrillex op 1 buhne. 

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Bitter zijn en jaloers op mensen dat dat wel doen, ik tel mijn zegeningen wat dat betreft dat ik 10 festivals mag programmeren. 

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt?
Backstreet Boys, omdat het ondeliggend hele goeie liedjes zijn stiekem

Klik hier om de verhalen van de andere programmeurs te lezen in de rubriek "Zes vragen aan…"