Rookbeleid

Laastste update op 20 maart 2023

Het roken van tabak is per 2022 geheel niet meer toegestaan in de horeca, op het werk, in openbare gebouwen en in publieke overdekte ruimtes zoals festivaltenten. Daarmee zijn rookruimtes binnen ook verleden tijd.

Het rookverbod geldt voor iedereen, dus ook voor artiesten, medewerkers en publiek. E-sigaretten en waterpijpen met tabak vallen ook onder het rookverbod.

Alleen buiten in de openlucht mag nog tabak gerookt worden, maar hiervoor gelden enkele uitzonderingen, zoals schoolpleinen en stations. Voor een buitenterras mag de eigenaar of organisatie zelf bepalen of het terrein rookvrij is. Indien men kiest voor een terras waar gerookt mag worden, moet het terras aan een kant (boven- of zijkant) helemaal open zijn.

Bekijk hier meer informatie over roken op de website van de rijksoverheid.

Controle op handhaving van het rookverbod vindt plaats door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze NVWA-controleurs kunnen podia en festivals bezoeken en bij overtreding van het rookverbod waarschuwingen en boetes opleggen aan de organisatoren. In het interventiebeleid tabak en rookwaren staat beschreven hoe de NVWA ingrijpt als zij overtredingen constateren. Meer informatie daarover vind je hier op de website van de NVWA.

De VNPF blijft in gesprek met de overheid en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om oplossingen te vinden voor overlast- en veiligheidsvraagstukken die opspelen bij het moeten roken op straat.