Bron

E-missions.nl

Foto

Data centrum

Achtergrond duurzaamheid: hoe duurzaam is jouw digitale levensstijl?

31 oktober 2022

Achtergrond duurzaamheid: hoe duurzaam is jouw digitale levensstijl?

Hoe krijg je inzicht in jouw CO2-impact via de calculators van E-missions en hoe stel je je eigen lijst van milieuvriendelijke digitale levensstijlmaatregelen samen.

E-missions.nl is een digitaal platform dat inzicht geeft in je eigen ecologische digitale voetafdruk. De door hen ontwikkelde calculators laten zien hoe groot het ‘Bomen Park’ zou moeten zijn om je digitale gedrag (denk aan e-mailen of videobellen) te compenseren. Daarnaast worden tips aangereikt om direct te starten met een duurzaam gebruik van het internet.

Groeiende CO2 uitstoot internetgebruik

Er is geen twijfel mogelijk; hoe we het internet nu gebruiken bepaalt hoe duurzaam het internet in de toekomst zal zijn. De ecologische voetafdruk van ons internetgebruik neemt exponentieel toe. Video streaming, videobellen en online gamen bijvoorbeeld, zorgde in 4 jaar tijd voor 15 keer zoveel digitaal verkeer. De ecologische kosten van internetactiviteiten kunnen de komende 10 jaar leiden tot een drastische toename van de CO2-uitstoot. Een toename, terwijl we een afname zo hard nodig hebben.

Met het E-missions platform wordt het bewustzijn geactiveerd over de consequenties van ons internetgebruik en door de handige Take Action pagina bijgedragen aan een duurzame internet mindset.

Impact calculators: inzicht & tips

Voor 10 onderwerpen (Audio streaming, Blockchain, Cloud Storage, Email, Online Gaming, Searching, Smart Devices, Social media, Video Conferencing en Video Streaming), is er informatie verzameld over hoe de digitale voetafdruk verkleind kan worden en wat de huidige inzichten zijn omtrent het energiegebruik van dit digitale gedrag. Dit is vertaald naar een rekentool, die laat zien hoeveel bomen er geplant zouden moeten worden om het digitale gedrag te compenseren.

Op de Take action pagina kun je vervolgens je eigen persoonlijke bucketlist samenstellen met tips om je digitale levensstijl milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken. Ook is er per onderwerp een casus beschreven, die inzicht biedt in de milieuaspecten van dit digitale gebruik.
Het achterliggende onderzoek is terug te vinden in de doorzoekbare bronnen sectie, die gevuld is met wetenschappelijke en journalistieke feiten over elk van de onderwerpen.

Proef je mailbox – workshop met e-mail proeverij

Wil je binnen je bedrijf aandacht aan een duurzame digitale mindset besteden? De workshop met een proeverij ‘Sensing CO2’ stelt je instaat om verschillende type emails te ervaren. De proeverij is de ideale conversatie starter: want het begint met bewustzijn over het digitale gedrag, waarbij het ‘E-missions platform’ wordt ingezet ter verdieping aan de gesprekken, inzicht in het ‘Bomen Park’ en concrete tips & tricks.

E-missions komt voort uit ‘Sensing CO2’ en is een samenwerking tussen In4Art en kunstenaar Leanne Wijnsma. Het E-missions platform is mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit het SIDNfonds. Sensing CO2 is mede ontwikkeld met een bijdrage uit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.