Bron

Boekmanstichting

Bijeenkomst over de gevolgen van deze toegenomen internationalisering

9 augustus 2024

De afgelopen jaren is de Nederlandse culturele sector steeds internationaler geworden.

De betrokkenheid van kunstenaars, schrijvers, curatoren en denkers uit verschillende delen van de wereld draagt bij aan de diversiteit van de sector met een verscheidenheid aan culturen, methodologieën en perspectieven. Samen met het Prins Claus Fonds reflecteren we op deze ontwikkeling. Hoe kan internationalisering bijdragen aan een verbonden en veerkrachtige culturele sector in tijden van (geo)politieke spanningen en polarisatie?

Deze vraag staat centraal tijdens het evenement Internationalisering(en), dat inzoomt op de gevolgen van toenemende internationalisering. We nodigen diverse makers en experts uit de culturele sector uit om te reflecteren op drie verschillende thema’s:

  • Taal: Wat is de rol van verschillende talen binnen de Nederlandse culturele sector? Welke spanningen brengt dit met zich mee? Is er ruimte voor meertaligheid?
  • Bureaucratie: In hoeverre kunnen instellingen in de Nederlandse culturele sector voldoende ondersteuning bieden aan kunstenaars en cultuurwerkers van buiten Nederland? Hoe hangt dit samen met economische ongelijkheid voor degenen die werkzaam zijn in kunst en cultuur?
  • Kennisdeling: Welke vormen van kennisuitwisseling en -deling ontstaan er binnen culturele ruimtes in Nederland door het prioriteren van stemmen en verhalen van buiten Nederland? Hoe kan dit het culturele leven in Nederland versterken?

Programma

15.00 – 15:30 Inloop
15.30 – 15.50 Introductie: luisteren & performance
15.50 – 16.35 Reflecties en presentaties
16.35 – 16.55 Panelgesprek
16.55 – 17.35 Open gesprek
17.10 – 18:00 Afsluiting en borrel

Details over het programma en de deelnemers volgen spoedig.

Registratie

Registratie is mogelijk vanaf augustus via de website van het Prins Claus Fonds. Stuur een e-mail naar activiteiten@boekman.nl als je op de hoogte wilt worden gehouden.

Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Het evenement wordt opgenomen (audio) en daarna gepubliceerd.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid van de locatie De bijeenkomst vindt plaats in de bibliotheek van de Boekmanstichting. Helaas is deze niet rolstoeltoegankelijk. De bibliotheek bevindt zich op de 1e verdieping en is bereikbaar via een brede trap.

“Seeing Like a Fund” is een evenementenreeks van het Prins Claus Fonds, die culturele veranderaars uit het netwerk van het Fonds samenbrengt om kritisch te kijken naar belangrijke kwesties die bepalen hoe cultuur wereldwijd wordt ondersteund, en om nieuwe manieren van denken over en doen van financiering te stimuleren. Deze samenwerking brengt perspectieven samen uit het netwerk van het Prins Claus Fonds en de Boekmanstichting binnen Nederland, om voort te bouwen op het thema diversiteit, gelijkheid en inclusie binnen de Nederlandse culturele sector.