Bron

DEN.nl

DEN: Aan de slag met AI deze zomer

19 juli 2024

DEN, het kennisinstituut cultuur & digitale transformatie, heeft een aantal interessante AI zaken gepubliceerd en georganiseerd.

DEN publiceerde een AI white paper: Verkenning naar de impact van AI op de cultuursector in Nederland. Daarnaast organiseren ze een Lunch & Learn over de mogelijkheden van AI én ontwikkelen ze een AI-leerprogramma

Whitepaper AI

Lang was Artificial Intelligence (hierna AI) een vage toekomstbelofte uit Silicon Valley en waren het wetenschappers die hiermee experimenteerden. Mede door de lancering van ChatGPT 3.5 in november ‘22 heeft de bekendheid en het gebruik van (generatieve) AI een enorme vlucht genomen. In alle sectoren zijn organisaties bezig met het ontdekken en ontwikkelen van toepassingen van AI.

Ook in de culturele sector zijn er veel mogelijke toepassingen denkbaar. Van het indexeren en analyseren van erfgoedcollecties, tot het vergroten van toegankelijkheid van cultuuraanbod en het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Tegelijkertijd zijn er risico’s en keerzijdes aan het gebruik van AI, zoals bias in de data.

DEN deed een verkenning naar de impact van AI op de cultuursector in Nederland

Lunch & Learn | Mogelijkheden van AI

Donderdag 26 september om 12 uur organiseren we weer een online lunch & learn over de mogelijkheden van AI in de culturele sector. Laat je inspireren door allerlei AI-toepassingen uit het veld! Denk aan het optimaliseren van werkprocessen om de efficiëntie te verhogen, het toevoegen van waarde voor de organisatie en/of het publiek, het verbeteren van de publieksbeleving en het creëren van nieuwe producten met behulp van generatieve AI. Wil je er als eerste bij zijn? Meld je hier aan.

AI-leerprogramma

DEN ontwikkelt momenteel een AI-leerprogramma voor de cultuursector. Deze bestaat uit een e-learningmodule – om de basiskennis onder de knie te krijgen – en een workshop waarin de focus ligt op verantwoorde toepassing van AI binnen jouw organisatie.

Ze lanceren het leerprogramma dit najaar in de DEN Academie. Hier voor zoeken ze een groep die gratis mee wilt doen aan de pilot, wil je er als eerste bij zijn? Geef je interesse hier aan.
­